stokbonen kweken

Stambonen leggen

Stambonen zijn ideaal voor een kleine tuin of plantenbak. Je hebt geen stokken nodig omdat ze laag blijven. In vochtige aarde duwen bij een temperatuur vanaf 15 graden en straks oogst jij je eigen sperziebonen. Zaai ze nu.

stambonen plukklaar

 

 

 

 

 

 

Stambonen rassen

Er zijn een heleboel namen en rassen voor deze groene boon o.a. princessenboon (slaboon, spercieboon) De boterboon die niet groen is maar geel en ook wel wasboon wordt genoemd. Daarnaast heb je nog chinees boontje en naaldboontje, Voor al deze bonen geldt, jong oogsten voor een fijne knapperige boon.

Stambonen leggen

Je kunt ze binnen zaaien vanaf eind april tot half mei, je oogst dan vanaf half juli tot half augustus. In de volle grond zaaien vanaf begin mei tot eind juli. op 50 x 8 cm voor een oogst vanaf half juli tot half aug. De voor gekweekte bonen uitplanten vanaf begin mei op afstanden van 50 x 8 De bonen kiemen bij een temperatuur vanaf 15 graden in 7 tot 14 dagen. Het zaad blijft drie jaar kiemkrachtig. 

zaaischema stambonen

 

 

 

 

 

Mest en water

Bonen zijn vlinderbloemigen, ze maken zelf stikstof aan in de wortelknolletjes en hebben daarom geen behoefte aan bemestte tuinaarde. Voor een voorspoedige kieming heeft de boon vochtige aarde nodig. Geef regelmatig water als het niet regent. Bij droogte is mulching gewenst ( de aarde bedekken met een laagje gras.

stambonen in bloei

 

 

 

 

 

 

Stambonen groeien goed met

Aardappel, aubergine, bonenkruid, komkommer, pompoen, rozemarijn, salie, selderie, suikermais, sluitkool, Ze groeien niet goed samen met bieslook, doperwt, knoflook, knolvenkel, prei, rode biet, sjalot en uien.

Ziekten en plagen

Vogels zijn dol op net gezaaide bonen, ik verstop ze altijd goed want als ze het eenmaal ontdekt hebben blijven ze zoeken. Slakken zijn dol op de jonge plantjes. Bonenluis komt in theorie voor, zeker op tuinbonen, maar in de praktijk nog nooit mee gemaakt. Ik doe er allemaal niet zo veel aan, behalve een doosje zaaad achter de hand houden en zonodig opnieuw zaaien.

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*