mulchen met schapenwol

Mulchen met schapenwol

Ik was afgelopen week in Stockholm en bezocht het prachtige eiland Djurgarden, eerst de dierentuin Skansen waar we de net uit de winterslaap ontwaakte beren bekeken, Stockholm heeft een warm en droog zomer klimaat waardoor groente en fruit prima groeien. In Skansen laat men het leven vanuit de Zweedse cultuur cultuur zien met mooie houten huizen en houten kassen. Zie de foto's. Daarna bezochten we Rosendal's gardens, een enorm complex van tuinen, kassen en een bio restaurant. Heel Stockholm zit daar te genieten van de heerlijke maaltijden en zoete lekkernijen die worden geserveerd in de kassen. Daar zagen we een echte Zweedse moestuin waar schapenwol werd gebruikt om te mulchen.

beren uit hun winterslaapkas in zwedenmulchen met schapenwol

 

 

 

 

 

 

   

Mulchen met schapenwol

Mulchen betekent aarde bedekken met een (natuur) materiaal waardoor je het onkruid er niet door heen komt. Je hoeft dus niet te wieden. Vorig jaar heb ik elke week de paden bedekt vers gemaaid gras, ik heb een seizoen lang de paden niet hoeven wieden. In Djurgarden op het Rosendaltuincomplex zag ik een moestuin helemaal klaar voor gebruik met allerlei materialen op de paden. Om de moestuin heen lag er stro en vlas op de paden. Maar in het midden zag ik tot mijn verbazing schapenwol op de paden liggen. Op het eerste pad ligt "blonde" schapenwol, op de andere paden ligt donkergrijze schapenwol. Zo bijzonder omdat ik dit materiaal niet ken als bruikbare mulchlaag. De eigenschap van schapenwol is dat het zeer fijne haren met kleine schubben heeft. Hierdoor vormt de wol een mat van vilt die samen klit en de aarde een goede lucht door laatbaarheid heeft. Schapenwol trekt water en voedingsstoffen aan. Schapenwol tegen slakken? Door de combinatie van vocht, wolvezels, kaliumzout en aanwezigheid van aarde wordt een deel van het slijm van de zool van een slak geabsorbeerd, dit irriteert de slak en en zal hij daardoor ergens anders voedsel gaan zoeken. Ik denk dat het heel isolerend werkt en dat het onkruid er niet makkelijk door heen komt. Je moet natuurlijk wel schapenwol tot je beschikking hebben. Verder zijn de volgende materialen bruikbaar voor mulchen:

  • Cacao doppen
  • Vers gemaaid gras
  • Hooi
  • Stro
  • Vlas
  • Bladeren

PS: je kunt schapenwol dus ook gewoon op de aarde leggen tussen je groente en bloemen in bakken. Het voorkomt dat de aarde uit droogt en het werkt preventief tegen slakken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*