quinoa rijp

20 Tips om de quinoa oogst te verwerken

De quinoa is nu rijp. De planten zijn bruin en de zaden rollen er makkelijk uit. Ik heb alle planten afgeknipt en de zaden eruit geslagen op een wit laken. Gebruik de 20 Tips om de quinoa oogst te verwerken tot een heerlijke verse super food maaltijd.

quinoa oogstquinoa voor het wassenquinoa wassen 1

 

 

quinoa wassen 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 Tips om Quinoa oogst te verwerken 

  1. Controleer of de zaden los zitten en knip de bruine droge stelen met zaden eraan af
  2. Leg een wit laken op een gladde ondergrond (terras)
  3. Sla de zaden eruit.
  4. Wrijf de rest van de zaden met je handen van de stelen
  5. Doe alles in een vergiet met grote gaten
  6. Doe een kom onder het vergiet
  7. Schud tot de kleine zwarte zaden door de gaten rollen in de kom
  8. Laat de zwarte zaden weken in een kom water.
  9. Leg een fijne grote zeef in een kom
  10. Neem 1 hand zwarte zaden en doe in de zeef
  11. Wrijf net zo lang tot de zaden bijna wit worden. (dit duurt een tijdje)
  12. Blijf wrijven en spoelen met water tot het water helder blijft. (ik spoelde en wreef 5x)
  13. Tip uit Equdaor, spoel de zaden in een blender (ik was bang dat de korrels vermalen zouden worden)
  14. Stort de bijna witte quinoa op een bakplaat
  15. Laat de quinoa drogen in de oven bij een tempratuur van 100 graden.
  16. Doe de quinoa in een glazen pot mer deksel
  17. Of bereid de quinoa meteen naar wens.
  18. De quinoa werd niet helemaal wit, er bleven zwarte schilletjes in zitten
  19. De quinoa smaakte heerlijk romig en zoet.
  20. De bos quinoa op de foto leverde een maaltijd voor 2 personen op.

Eiwitrijk

Quinoa heeft een hoge voedingswaarde en wordt daarom wel als 'superfood' gezien. Het bestaat voor zo’n 15 procent uit eiwit en de eiwitsamenstelling lijkt op die van melk. Daarnaast zitten er vitamine B2, vitamine E en mineralen als ijzer, koper en magnesium in. Het bevat maar weinig calorieën (zo’n 350 kcal per 100 gram ongekookt product) en het vult goed, dus het is ook een prima onderdeel van je maaltijd als je op je gewicht wilt letten.

Geen gluten

Als je couliaki hebt, kun je gluten niet verdragen en mag je dus geen granen, zoals tarwe, rogge, spelt, gerst en haver eten. Quinoa is wel geschikt voor mensen met een glutenintolerantie, want er zitten geen gluten in de zaadjes. Het zijn immers geen echte granen, ze lijken er alleen maar op. Op basis van quinoameel worden ook glutenvrije producten gemaakt, zoals pasta, brood en ontbijtgranen.

Kweek je eigen superfood

Zaai volgend jaar je eigen quinoa, het is niet moeilijk en groeit goed in ons klimaat. Het verwerken van de oogst is het meeste werk 🙂

 

4 Reacties

  • Wortelen in je Buurt

    Over het gebruik van de blender (punt 13):

    in Ecuador spoelden we inderdaad de saponine uit de quinoa met de blender. Doe dit echter wel voorzichtig. Ik gaf het advies om de quinoa met veel water in de blender te doen en dan heel kort een paar keer op de puls-knop te drukken. Water afgieten, verversen en opnieuw heel kort. Tot het water wat helderder wordt. Ik heb geen ervaring met super krachtige blenders, dus als je ziet dat de zaden worden stukgeslagen gebruik dan liever een glazen pot met deksel en schud flink.

  • bart sanderse

    Quinoa geoogst eerst door een vergiet, dat doe ik ook. Vervolgens buiten in een grote bak opgooien dat het kaf en ander fijn spul wegwaait. Alleen het zaad moet nog goed schoongewassen worden, dat moet wel 20, 30 keer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*