komkommer kweken

Komkommer kweken

Als je de komkommers een leven onder glas of een zonnig beschut plekje kunt bieden is kweken een makkie. Zorg dat ze veel water krijgen en een grote oogst zal je deel zijn. Doe je mee met komkommers kweken?

Komkommer plant kopen

komkommers kweken

 

 

 

 

 

 

 

Ik koop altijd een komkommer plant. Dit bespaart je de problemen van komkommers zaaien. Je kunt kiezen tussen een gewone en een geënte plant. De geënte komkommer plant heeft een sterke onderstam, waardoor deze komkommer plant veel harder groeit. Als je van plan bent om buiten komkommers te kweken zou ik dat aanbevelen. Een gewone komkommer plant groeit ook iets minder snel maar voldoet ook prima.  Het is in ons land best koel om komkommers te kweken. Maar daar doen we niet moeilijk over, omdat komkommers prima groeien onder glas (broeibak, glazen afdak of kas) of buiten op een beschutte zonnige plek. Koop een komkommer plant met de bloemen er al in. Ik kocht vandaag een snack komkommer en een gewone komkommer plant. Hier onder zie je de snack komkommer. Zet je plant na half mei buiten of vanaf half april in de kas. Een plant levert voldoende komkommers voor 2 personen.

Komkommer plant zaaien

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar ben is gestart met komkommer zaaien, ik heb een komkommer plant gekocht voor de snelle oogst, die staat nu in de kas. Omdat ik zo dol op zaaien ben heb ik nu komkommer gezaaid. Ook een beetje met het idee, dat als de gekochte plant uitgeput is na 3 maanden, ik nog een tweede kans komkommer plant heb.

Komkommer planten

komkommer planten

 

 

 

 

 

 

 

Maak een kuil in de aarde en vul deze met vruchtbare aarde, dat kan compost zijn, of potgrond, of gewone aarde gemengd met koemest. Komkommers hebben echt behoefte aan een vruchtbare aarde. Zet de komkommer plant in de kuil en giet een hele gieter water leeg in de kuil. Zet de komkommer plant er in en vul aan met vruchtbare aarde. Druk de aarde stevig aan rondom de plant met je handen en dek af met glas. Je kunt een komkommer plant laten groeien op 1.5 vierkante meter als de komkommer laat kruipen over de grond. Houdt de aarde vochtig gedurende het groei proces.

Komkommer kweken

 

 

 

 

 

 

 

Geef je komkommer plant dagelijks water. komkommers houden van temperaturen boven de 18-20 graden, ook in de nacht. Hou daarom het glas op de bak tot dat het boven de 20 graden is. Vergeet niet het glas er weer op te leggen als het in nacht minder dan 20 graden wordt. Als je zo'n doorzetter bent die buiten komkommers kweekt, kun je in een koude nacht vlies doek over de komkommers leggen. Kweek je komkommers in de kas? Zorg dan voor een goede ventilatie om schimmels te voorkomen. Oogst regelmatig. Dit kan vaak al na 2 a 3 weken na het planten. Omdat komkommers zo snel groeien hebben ze behoefte aan voeding. Je kunt ze bemesten om de 3 weken met gedroogde koemest of speciale moestuin mest.

Bekijk de video: klik hier

Komkommer wetenswaardigheden voor liefhebbers

Komkommer is een vrucht groente. Er zijn verschillende rassen zoals Tanja F1 en zaadvaste rassen als Lange Groene, Gele en Witte. Er zijn mini komkommers en slangen komkommers. 

Komkommer groeit graag samen met:

 

 

 

 

 

 

Bonen, dille, doperwt, knoflook, oost indische kers, selderie, sla, kool, suikermais, ui en venkel.

Komkommer groeit niet samen met: aardappel,aardbei, courgette, koolraap, radijs, rammenas, salie en tomaat.

Ziekten en plagen

komkommer

 

 

 

 

 

 

 

Komkommer houdt niet van koud en nat weer. Dan krijgt ze last van schimmels. Aan het einde van de groei tijd worden de bladeren vaak wit, dit is een schimmel. Omdat de plant dan toch aan het einde van zijn kracht is neem ik afscheid van de plant. (Zie foto) Plant komkommer nooit 2 jaar op de zelfde plek of vervang de aarde.

 komkommertijd met een smoothie

komkommer moothie

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zomer hadden we zoveel komkommers, meer dan een per dag, dan wordt ik creatief om zoveel mogelijk komkommer te kunnen eten zonder dat het gaat vervelen. Een van onze favoriete recepten lees je hier onder. We drinken deze smoothie als aperitief voor de warme maaltijd.

Komkommersmoothie:

  • 1 grote komkommer voor 2 personen
  • witte balsamicoazijn
  • zout
  • keukenmachine

Bereiding:

  1. Was de komkommer en snijd hem in grote stukken
  2. Draai in de keukenmachine samen met zout en witte balsamico tot een vloeibare gladde drank
  3. Serveer koel met een selderijstengel en een snufje pul biber (peper paprikamix van de mediterrane winkel.

Proost op de veelzijdige komkommer

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*