kool

Kweek je kool zonder ziekten en plagen

Hoe kun je kool kweken zonder dat het begint met knolvoet en daarna wordt opgegeten door de rupsen van het koolwitje? Kool kweken is niet voor dummies, maar ze lekker en daarom waag ik elke keer toch weer een poging. Gebruik de tips om ziekten en plagen te voorkomen. Kweek je kool zonder ziekten en plagen.

Knolvoet

Dit is een vergroeiing in de voet van de koolplant. Je merkt het al snel na het planten dat de kool niet groeit en een knolvormige bol bovengronds te zien is. Als de knolvoet schimmel eenmaal in de grond zit gaat hij niet meer weg (20 jaar) Niet alle koolsoorten zijn even gevoelig voor knolvoet – boerenkool is vrij ongevoelig, sluitkolen en spruitkool zijn minder gevoelig. Bloemkool, broccoli, paksoi en chinese kool zijn erg gevoelig.

knolvoet

 

 

 

 

 

 

Tips: Plant kool 1 x per 8 jaar op hetzelfde stuk grond en je hebt geen knolvoet. Koop knolvoet vrije koolplanten. Zaai een per 8 jaar op dezelfde aarde koolplanten. Bestrijd knolvoet met eco knolvoetvrij. Dit doe je tijdens het zaaien, je zaait het poeder tegelijk met het zaad. Je kunt de aarde ook vervangen. De schimmel zit de bovenste 5 cm aarde. Als je toch knolvoet wilt bestrijden heb ik de volgende tips: Leona van Duivenvoorde lost 250 gram soda op in 10 liter water en giet in elk plantgat een halve liter soda en heeft geen last van knolvoet gehad. Eco-style knolvoetvrij verhoogd op een biologische manier de ph waarde rond de plant, waar door de schimmel geen prettige omgeving heeft om te ontwikkelen.

Rupsen van het koolwitje

De mooie witte vlinders die als voorjaarsbode worden gezien leggen allemaal eitjes op de onderkant van je mooi opgroeiende koolplanten. Ze houden met name van losse kool bladeren zoals van boerenkool en palmkool. Ook houden de rupsen van een warme beschutte plek.

rupsen op de kool

 

 

 

 

 

 

Tips: Je kunt eenvoudig voorkomen dat vlinders eitjes leggen als ze niet bij de bladeren kunnen door een net te spannen met mazen waar vlinders niet door heen kunnen. Ik doe het dit jaar op tijd zodat ik wel je kool kan eten. Doe je mee?

De kooluil

Dit is een nachtvlinder die plakaten van 10-50 eieren aan de onderkant van het blad afzet. De eitjes zijn eerst vuilwit maar verkleuren later naar mat-zwart. De jonge rupsen zijn grijsgroen met zwarte puntjes en een lichte kop, de oudere rupsen hebben een donkere streep op de rug. De rupsen vreten zich een weg naar binnen en veroorzaken rotting van de kool.

kooluil

 

 

 

 

 

 

Tip: De beste remedie is weer het insectennet!

De koolgalmug

De koolgalmug vliegt vanaf mei en legt haar eitjes in de groeipunten van de kool. De larven veroorzaken dan een afsterven van het groeipunt en/of vergroeïingen, waarna de kool ook nog eens kan gaan rotten.

koolgalmug

 

 

 

 

 

 

Tips:Tegen dit koolgalmug kunnen we het beste insectengaas gebruiken (maaswijdte < 2 mm). Na het sluiten van de kool (het groeipunt raakt bedekt omdat de kool een krop begint te vormen) is dit gevaar geweken. Men spreekt van draaihartigheid bij aantasting door de koolgalmug, vanwege de vreemde vergroeïngen die het afsterven van het groeipunt teweeg brengt.

De koolvlieg

De koolvlieg legt haar eitjes in de grond rond de basis van de plant, de geelwitte larven kruipen naar de plant en maken bruine gangen in wortels en stengels. Jonge planten overleven de aantasting niet; de eerste generatie van de vlieg (eind april/begin mei) is daarom de meest schadelijke. Deze hebben net mijn meiraapjes totaal bedorven.

koolvlieg

 

 

 

 

 

 

 

Tips: ‘Koolkragen’ toepassen of as rond de stengel strooien. Dit verhinderd dat de vlieg eieren bij de basis van de plant kan leggen. Een koolkraag is een papieren of plastic vierkant met een gat die je op de aarde legt rondom de plant. Zie foto.

koolkraag

6 Reacties

  • Rob

    Mijn verbazing was groot toen ik op mijn ph meter keek nadat ik sodawater over de aarde had gegoten. Aarde werd zuurder ipv alkalischer! Hoe kan dat

  • Henk

    Voor Rob en Jane.
    Ik ga ervanuit dat je weet dat een hogere pH minder zuur, dus meer alkalisch betekent.
    Als je inderdaad een lagere pH ziet dan is de enige reden die ik kan bedenken dat je wellicht nog CO2 in je sodawater hebt en dat die in je meting meer naar voren komt. Zo wiezo vraag ik me af hoe effectief sodawater is, een wellicht beter middel is as uit je een houtkachel. Dat bevat Kalium, wat zowel werkt als bases en tevens goed is voor sterke planten en vruchtvorming.
    Het Engelse woor Potassium (dat wordt gebruikt voor Kalium) komt van het Nederlandse Pot As.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*