kruidentuin

Kruidentuin

Kruiden horen in een moestuin, ze zijn aromatisch en voegen zoveel toe aan smaak, beleving en kleur in gerechten. De meeste kruiden zijn ook nog eens heel makkelijk te kweken. Ik ga voor vaste kruiden, een keer planten of zaaien en altijd kruiden. Lees meer!

kruidentuin 2016 

Tip: Leg de kruidentuin aan op een plek dicht bij de keuken. Even naar buiten lopen en kruiden kunnen knippen is dan top. Wat is er lekkerder dan verse kruiden uit eigen tuin in je gerechten?

Salie

Salie is een specifiek smakend kruid. Salie is te krijgen in groene- en rode salie. Het is een vaste plant die goed tegen de winterkou kan en niet woekert. Salie heeft graag een luchtige niet te zware tuingrond en een x per jaar een handje mestkorrels. Je eet de blaadjes. Salie is echt een kruid uit de Italiaanse keuken. Salie smaakt geweldig bij kalfsvlees, door groene sla, door risotto en je kunt de blaadjes frituren en opdienen bij de borrel. 

Rozemarijn

Rozemarijn is echt een van de basiskruiden van mijn keuken. Het is makkelijk te kweken. Rozemarijn heeft een heerlijke geur en de naalden geven een heerlijke smaak aan vlees en salade en hartige taart. Ik heb ooit een plant gekocht en er de volgende 15 jaar mee gedaan. De plant was uitgegroeid tot een houtige struik waar ik onbeperkt van kon oogsten. Tot ik verhuizen naar mijn huidige woning met de enorme moestuin. De 1e winter bevroor mijn rozemarijn, dat heb ik heel erg gevonden. Weer een plant gekocht en elk jaar bevriest mijn rozemarijn weer. Kortom rozemarijn vraagt om een beschutte zonnige standplaats, daarom heb de nieuwe rozemarijn een plekje gegeven op een zuidhelling dicht tegen het huis aan. Nu maar eens kijken wat er komende winter gaat gebeuren. Rozemarijn is een kruid wat je mee kunt koken en stoven. Je gebruikt de naalden en het geeft gerechten een aromatische smaak.

Oregano

Oregano groeit bij bossen in de tuin, in de winter kruipt hij ondergronds lekker verder en in de zomer wordt hij enorm.De blaadjes zijn zacht en aromatisch, ik gebruik ze werkelijk overal in. Sla, pasta, vis, vlees en over groenten. Handen vol over de ratatouille. Van oregano heb ik nooit te veel. In de zomer gaat de oregano bloeien, in het najaar worden de blaadjes stugger. Als je ze wilt bewaren kun je de blaadjes het beste in het voorjaar afknippen en invriezen. Oregano stelt geen eisen aan de grond. Zij wil wel een lekkere warme zonnige plek. Oregano is volkomen winterhard.

Munt 

Munt is heerlijk fris in kruidenthee en gerechten uit de Marrokkaanse keuken. Ook is munt lekker in toetjes en ijs. Munt is mijn vriend en mijn vijand. Mijn vriend omdat munt makkelijk groeit en je er bossen van kunt plukken. Mijn vijand omdat hij in de winter de hele kruidentuin in beslag neemt met zijn ondergrondse uitlopers. Ik moet alle kruiden eruit halen, de hele grond doorwerken om de uitlopers te verwijderen. Dan de kruiden weer terug zetten en steeds de munt weer controleren. Daarom kweek ik nu allerlei soorten munt op een aparte plek bij het fietsenhok. Chocolademunt, ananasmunt, basilicum munt en gewone munt.

Mierikswortel

Mierikswortel is een hard groeiende plant waarvan je de lichtbruine wortels kunt eten. Wasabi, dat scherpe spul wat je bij Sushi krijgt is gemaakt van mierikswortel. Een paar keer per jaar graaf ik de wortels op en snij er een flink stuk af, De wortel schil ik, dan houd ik een witte wortel over. Die mierikswortel rasp ik met de mandoline. De rasp leg in azijn met zout in kleine glazen potten. Ik versier er mijn bietjes mee, maak er saus van met creme fraiche en eet het bij de Sushi. Kies een plek waar mierikswortel de ruimte heeft. Ik heb net een mierikswortel bij de perzikboom gezet tegen de krulziekte. 

Vast bonenkruid

Vast bonenkruid is heerlijk op tuinbonen, pronkbonen, sla, pasta en in een kruidenmix met rozemarijn en tijm. Ik heb jaren lang ieder jaar bonenkruid gezaaid, dat was dan altijd later oogstebaar dan de tuinbonen en niet winterhard. Sinds ik vast bonenkruid als plant heb gekocht zit ik nooit meer zonder. De plant overleeft nu al drie winters, dus tegen kou kan hij. Bonenkruid stelt geen eisen aan de grond, maar wil wel net als de meeste kruiden een zonnige plek in de tuin. Je kunt bonenkruid met de tuinbonen mee koken en over gerechten strooien.

Tijm

Tijm is een kruidig lekker ruikend kruid, je kunt er tijmthee van zetten, lekker bij een zere keel. Tijm is heerlijk bij veel gerechten, pasta, vlees, groenten, sla, tijmboter enz. Je knipt er takjes af en ritst de blaadjes van de plant. Mee koken kan even als over gerechten strooien. Tijm is winterhard, groeit prima op arme grond en houdt van een zonnige plek.

Komkommerkruid

Hoe mooi kan een kruid zijn? En hoe makkelijk te kweken? Een keer komkommerkruid zaaien en ieder jaar komt het komkommerkruid weer bij je terug. De bloemen zijn hemelsblauw en ruiken en smaken naar komkommer. Je garneert je salades en gerechten met komkommerkruid bloemen. Ze smaken heerlijk en maken al je gerechten mooi. Ze houden van luchtige bemeste tuinaarde. Houd er rekening mee dat ze 80 cm hoog worden.  Dus reserveer een ruime plek voor je komkommerkruid en geniet.

Basilicum

Basilicum ruikt een beetje naar tabak, smaakt een beetje naar peper en heeft sappige zachte blaadjes. Basilicum en tomaten met mozarella is een beroemd gerecht. Pesto kan niet zonder een flinke bos basilicum. Basilicum is altijd te koop in potten in de winkel. Deze basilicum is geweekt om te oogsten, er zit geen voedingswaarde in de aarde, daarom is de plant na een keer knippen uitgeput. Daarom is zelf zaaien zoveel leuker: Ik experimenteerde met zes soorten basilicum, zaaien gaat alleen na eind mei als het echt warm is op een zonnige en beschutte plek. Er bestaat Thaise basilicum, citroen basilicum, Indische basilicum, rode basilicum en nog veel meer soorten. Ik probeerde van alles en ze zijn allemaal even lekker. Uiteindelijk is de citroen basilicum met kleine blaadjes vanwege de geweldige smaak en de rode basilicum vanwege de prachtige kleur mijn favoriet geworden. Als het warm is groeit de basilicum hard, Zodra het onder de 18 graden wordt is het afgelopen met de pret. Tip, zaai veel en geniet kort en heftig in de zomer. Of kweek voor en door in de kas of op de vensterbank.

Hysop

hysop

 

 

 

 

 

 

 

Het kruid van Ottolenghi, de beroemde kok die kan toveren met groenten. Ik zaaide het 2 jaar geleden, het bloeit prachtig met blauwe bloemen de de smaak is heerlijk aromatisch. De blaadjes zijn zacht en puntvormig en rauw te gebruiken in werkelijk alle gerechten met tomaten, aubergines en courgettes.

Veel succes met je kruidentuin. Kruiden online bestellen? klik hier

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*