kruidentuin aanleggen

Kruidentuin aanleggen

Een kruidentuin is bereikbaar voor iedereen, je kunt kruiden kweken in de vensterbank, bakken, potten, in de kas en in de tuin. Vandaag gaat het over kruiden die je als plant koopt of zaait en die je jaar in, jaar uit kunt blijven oogsten. Een kruidentuin for ever dus. Kruiden zoals rozemarijn, salie, oregano, tijm en hysop en salie zijn hier geschikt voor. Wil jij ook een kruidentuin aanleggen? Lees meer:

Kruidentuin aanleggen

kruidentuin

 

 

 

 

 

 

 

Kruiden komen vaak uit mediterrane streken waar het warm en droog is. Ze hebben daarom niet veel water nodig. Ook groeien ze goed op voedselarme grond zoals zandgrond of zavel. Dat maakt deze kruiden makkelijk te kweken, een keertje vergeten water te geven is niet erg. Omdat je er maar weinig kruiden gebruikt is het handig om plant kopen ipv te zaaien een goede optie. Alleen hysop heb ik jaren geleden gezaaid omdat ik de plant nergens kon kopen. Mijn kruidentuin ligt op een zonnige zuidhelling die bestaat uit zand en zavel (mix van klei en zand). Het regenwater gaat door de aarde heen en de wortels rotten niet op deze manier. Als je kruiden in potten of bakken wilt kweken, zorg dan voor gaten in de bodem van de bakken zodat het (regen)water weg kan lopen. Kruidenplanten doen het beter in de zon. Een aandachtspunt is vorst, de wortels van de kruidenplanten bevriezen bij vorst onder de 10 graden. Dus bij heel strenge nachtvorst gooi ik een fleecedeken over de kruidentuin. Leg je kruidentuin dicht bij de keuken aan, je zult je kruiden dan veel vaker gebruiken. Je gerechten op smaak brengen met verse kruiden is heerlijk. Je maaltijden versieren met kruiden een feest.

Rozemarijn

rozemarijn

 

 

 

 

 

 

 

Ik kocht rozemarijn in een pot, aan 1 plant heb je voor een 4 persoons huishouden genoeg. Er is rozemarijn die rechtop groeit, deze plant kan hoger worden dan een meter. Er is ook kruipende rozemarijn, die is handig als je minder ruimte hebt. Rozemarijn is een groenblijvende mediterrane plant die goed tegen droogte kan. Zet hem op een super zonnige plek en bescherm hem in de winter bij strenge vorst met een vliesdoek. Je oogst de aromatische blaadjes, ook wel naalden genoemd. Ik knip ze fijn en strooi ze over alles wat met tomaten, courgettes en aubergine en brood te maken heeft. Vooral in het voorjaar zijn de blaadjes heerlijk zacht is het kruid een delicatesse. Extra leuk aan rozemarijn is  dat hij in de lente prachtig gaat bloeien met paarse bloemaren. Bij vorst stopt hij af en toe even, maar gaat daarna weer door. 

Salie

kruidentuin aanleggen

 

 

 

 

 

 
 
 
Salie is een kruid met fluwelige zachte blaadjes. Heel erg mooi om te zien. In de zomer krijgt de salie prachtige blauw/paarse bloemen. Salie is goed winterhard. Salie gebruik ik in gerechten die machtig zijn, zoals hartige taarten met kaas, ook is salie heerlijk in combinatie met volkoren pasta. De smaak van salie is scherp, aromatisch en met niets anders te vergelijken. Aan een plant heb je genoeg voor 4 personen.

Oregano (wordt ook Marjolein of Majoraan genoemd)

marjolein

 

 

 

 

 

 

 

Oregano is een super makkelijke plant, als je hem eenmaal hebt, zaait hij zich ook uit en vind je overal verse nieuwe oregano planten in het voorjaar. Je kunt de blaadjes blijven oogsten. Hij smaakt met zijn licht aromatische smaak en zachte blad lekker bij alle hartige gerechten zoals pizza, pasta, ovenschotels en in salades. In de zomer krijgt hij paarse/roze bloemen die je ook weer overal over kunt strooien. Hij is prima winterhard. Echt een allemansvriend.

Tijm

tijm

 

 

 

 

 

 

 

Tijm is een kruipend plantje met piep kleine blaadjes. Tijm blijft net als rozemarijn groen in de winter. De smaak is aromatisch. Je plukt een takje en ritst daar de blaadjes af. Tijm groeit langzaam en is ijzersterk. In de zomer krijgt tijm prachtige bloemetjes, ook paars, net als de meeste kruiden. Zelf heb ik een citroentijm (zie foto) de blaadjes zijn geel, groen gevlekt. Tijm kun je werkelijk overal in gebruiken, echt een onmisbare plant bij een kruidentuin aanleggen. Trekken van groentebouillon, versieren van de sla en alle gerechten met groenten, peulvruchten en pasta.

Vast Bonenkruid

bonenkruid

 

 

 

 

 

 

 

Met bonenkruid heb ik jaren ruzie gehad. Ik zaaide (niet vast) bonenkruid en wilde dit eten als de tuinbonen rijp waren. Dit lukte nooit omdat het bonenkruid dan nog niet oogstbaar was. Op een dag ontdekte ik dat er vast bonenkruid bestond. Sinds dien heb ik altijd bonenkruid als de tuinbonen goed zijn. Het ziet er uit als tijm, maar smaakt echt naar bonenkruid. Het is een super makkelijke vaste plant die ook nog een winterhard is. Echt geweldig.

HYSOP

hysop

 

 

 

 

 

Hysop is het kruid van mijn favoriete kok Ottolenghi, hij beschrijft dat het kruid in zijn jeugd groeide in de heuvels bij Jeruzalem, lang zocht ik naar een plantje maar ik vond het niet. Toen heb ik het gezaaid en sinds jaren is hysop een van mijn meest gebruikte kruiden. Het is een kruipend gewas met fel blauwe bloemen. De ovale blaadjes eet ik en de salade veriser ik met de prachtige blauwe bloemen. Hysop is aromatisch met een eigen verfijnde krachtige smaak. De blaadjes zijn zachter dan rozemarijn en groter dan tijm. Ik strooi het over de pasta, hummus, ovenschotels en salades.

Kruiden planten kopen?

Wil jij ook kruidentuin aanleggen? Misschien vind je het leuk om naar een tuincentrum te gaan en de planten daar uit te zoeken? Als je online kruidenplanten wilt bestellen kan dat: klik hier

PS: je kunt kruidenplanten in het voorjaar tot najaar in je tuin planten. Geef de kruidenplanten de 1e maand regelmatig water zodat ze goed wortelen. Meer weten over kruiden kweken in de kas? klik hier

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*