Kruiden kweken in de kas

Kruiden kweken heeft met de aanschaf van de kas een totaal nieuwe dimensie gekregen. Moest ik eerst wachten tot half juli voor de basilicum eens wilde groeien buiten, kweek ik nu basilicum en dille als een professional. Lees en doe mee met kruiden kweken in de kas.

kruiden kweken

 

 

 

 

 

 

 

Kruiden kweken in de kas

Basilicum vind ik een van de lekkerste kruiden, zeker bij tomaten. Ik voelde me altijd zo bezwaard om steeds weer die basilicum van de grootgrutter te kopen en de planten daarna weg te moeten gooien. Daarom ben ik zo blij met de mogelijkheden van basilicum kweken in de kas. Op de foto zie je manden van ongeveer 20 cm hoog, die vul ik met potgrond. Ik zaai een dun laagje zaad op de aarde en strooi er nog een mm aarde over. Ik geef water met de broes tot dat de aarde vochtig is en zet de pot op de kweek tafel in de kas. Ik houd de aarde licht vochtig en bij temperaturen boven de 18 graden kan ik na 14 dagen basilicum oogsten. Ik oogst een of 2 keer en zet de plant daarna buiten in de volle grond. Daar gaat ie nog eens door. Dan begint het proces weer opnieuw.

Basilicum soorten

Ik kweek de volgende basilicum soorten:

  • Thaise basilicum, dit is de meest bekende "gewone" basilicum met helder groene blaadjes en een aromatische smaak iets peperige smaak.

basilicum

 

 

 

 

 

 

  • Kaneel basilicum, deze heeft donkergroene blaadjes met een duidelijke kaneel smaak.

kruiden in de kas

 

 

 

 

 

 

  • Citroen basilicum met kleine licht gele blaadjes met een verfijnde heerlijke citroen smaak

citroenbasilicum

 

 

 

 

 

 

  • Paarse basilicum, die groeit heel traag, maar is weergaloos mooi in gerechten.

paarse basilicum

 

 

 

 

 

 

 

Dille

 

 

 

 

 

 

 

Laatst was ik in Stockholm en in werkelijk bijna alle gerechten at ik dille. Ik vroeg me af hoe ze dat kweken in zo'n koel klimaat, bij mij buiten in de moestuin wil dille nooit groeien, alleen hoog zomer. Dit jaar gestart met dille in de kas volgens bovenstaande methode en ja hoor nu oogst ik consequent dille. Ik gebruik met name bij bietjes en bij het inmaken van zoet zure courgette en patisson.

Koriander

koriander

 

 

 

 

 

 

 

Koriander is onmisbaar in mediterrane gerechten zoals hummus en op aubergine gerechten. Ik zaai dit kruid elke maand in de kas. Ook de zaden (korianderbolletjes) zijn heel lekker, ze smaken een beetje naar citrus.

Klassiek recept met basilicum

moestuintips augustus

 

 

 

 

 

 

 

Oogst allerlei soorten tomaten in de kas, snij ze in plakken en leg ze op een platte schaal. Knip handenvol basilicum in alle kleuren en verdeel dit over de tomaten. Pluk een grote bol echte buffelmozarella uit elkaar en verdeel die over de salade. Giet er olijfolie over en serveer.

PS: alle kruiden die buiten prima groeien kweek ik uiteraard niet in de kas; lees de tips hierover: http://moestuinbeginnen.nl/?s=kruidentuin

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*