aardperen

Aardpeer oogsten

Het is nu de perfecte tijd om Aardpeer of Topinamboer te oogsten. Je kunt de Aardperen oogsten tot maart, dan beginnen ze met uitlopen en worden ze minder lekker. Aardperen kun je samen met Prei, Boerenkool, Cavolo nero, Veldsla en Schorseneren de hele winter uit je moestuin oogsten. De moestuin in rust bestaat dus eigenlijk niet.

aardpeer oogsten

 

 

 

 

 

 

 

Aardpeer oogsten

Aardperen worden ook wel Topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd. Ze smaken een beetje naar Artisjok en Zonnebloem. De plant is een Helianthus soort, een zonnebloem dus. Dit najaar bloeide de aardpeer met 3 meter hoge stengels en kleine gele zonnebloemen. De knollen groeien direct onder de aarde en zijn daarom makkelijk te oogsten. Ik trek de stengels naar boven, spade er onder en ik kan de aardperen zo in een mand scheppen met de hand. Je kunt aardperen de hele winter oogsten, maar niet als het vriest, want dan is de aarde hard en kun je er niet in.  Ik merk dat mensen vaak Aardperen vergelijken met aardappelen. Het zijn echter twee totaal verschillende knollen. Aardappelen is een Nachtschade plant net als tomaat. Aardappelen zijn tropisch, dus groeien alleen als het niet vriest. Aardappelen kun je bewaren op een koele donkere plek. Aardperen kun je een week bewaren op een koele donkere plek, maar wel de hele winter oogsten, Ze hebben een soort anti-vries. Aardperen zijn heel goed voor suikerpatienten omdat ze natuurlijk insuline bevatten. Eenmaal een Aardpeer geplant, een leven lang oogst. 

Aardpeer eten

Aardperen zijn heel knobbelig, in het begin schilde ik ze, veel werk en veel afval. Tegenwoordig kies ik voor de makkelijke weg, goed afborstelen, de grootste knobbels weg snijden en in blokjes snijden met schil en al. Aardperen zijn gaar in 10 minuten, je kunt ze bakken en koken. Bekijk het recept op van Linzensoep met Aardpeer op de website lekkeretenuitdetuin

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*