plant je fruitboom in november

Plant je fruitboom in november

November is de ideale tijd om fruitbomen te planten. De boom kan de hele winter krachtig wortelen, in het voorjaar bloesem vormen en in het najaar vruchten geven. Fruitbomen zijn er voor de kleine en grote tuin en zelf voor op het balkon in potten. In mijn tuin staat een appel haag van mini fruitbomen en middel hoge appel, peren, pruimen en perzikbomen. Wil jij ook een fruitboom in je tuin of op het balkon? Voor een goede oogst en snelle start: plant je fruitboom in november.

fruitbomen planten in november

 

 

 

 

 

 

 

De ideale plant tijd voor een fruitboom is het november. Zorg dat je de boom koopt als de blaadjes er al af gevallen zijn. Het ziet er kaal uit, maar de boom hoeft dan geen energie te steken in het behouden van blad en opnieuw gaan wortelen. De boom heeft de hele winter de tijd om te wortelen en kan in het voorjaar zijn energie gebruiken om te bloeien en appels te ontwikkelen. We nemen je stap voor stap mee hoe een fruitboom te planten.

fruitbomen planten

 

 

 

 

 

 

 

Koop een boom bij een goed tuincentrum of fruitbomen kweker. Een goede kweker geeft garantie op de fruitboom, als die het wat voor reden niet gaat doen, kun je je geld terug vragen. Je kunt kiezen voor een mini tree, laag stam (kleine tuin, half hoge boom of een hoogstam fruitboom. Ik kies voor de appel haag voor de mini tree, dit is de markering tussen de siertuin en de moestuin, voor de boomgaard kies ik voor half hoge fruitbomen omdat ik dan geen trapje nodig heb om de appels te plukken. Een hoogstam is prachtig, je hebt alleen een ladder nodig, daarom worden hoog stambomen bijna niet meer geplant. Bij Bakker kun je fruitbomen vinden voor de kleine tuin en terras: klik hier

fruitboom

 

 

 

 

 

 

 

Koop de boom op de kale wortel (uit de volle grond zonder pot) die zijn voordeliger dan in een pot gekweekte boom. Als je de boom in het voorjaar plant koop dan wel een boom met een pot, die slaat makkelijker aan omdat de overgang van een pot naar de volle grond minder groot is.

plantdiepte goudreinet

 

 

 

 

 

 

 

Graaf een kuil die 2 keer zo groot is als de kluit. Koop een zak bemestte tuinaarde en gooi dit in het plantgat. Giet een emmer water leeg in het plantgat. Zet de boom in het plantgat en zorg dat je precies zo diep plant als de boom in de kwekerij of pot stond (zie foto). Ten alle tijde moet de entplek boven de aarde te zien zijn. Zet er een paal bij, waarbij je de boom aan de paal vast maakt met elastisch band (zie foto). Dit is om te voorkomen dat de boom om waait bij een storm. Trap met je voeten het plantgat aan en klaar. Geef in januari een handje kalium om de vruchtvorming te bevorderen. De fruitboom heeft een bestuivende boom nodig. Een voorwaarde voor bestuiving is dat de bomen in dezelfde periode bloeien. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*