pruim mirabellen

Pruimentijd

Heerlijk vakantie gehad in Lissabon, nu nog een paar dagen thuis de tuin in, want het is pruimentijd. Voor de een is dat lekker relaxen, voor mij is het pluktijd en de pruimen verwerken tot allerlei lekkers. Buren en vrienden hebben zich in onze afwezigheid gelukkig te goed gedaan aan de pruimen, want waar heb je anders zoveel fruit voor? De pruimen die we nu plukten waren Mirabellen en Reine Claude Vert. Volgende week is de Reine Victoria rijp. Lees in dit artikel alles over deze pruimen en plant ze dit najaar.

pruim mirabellen

 

 

 

 

 

 

 

Pruimentijd

Het genoegen van eigen pruimen aan een boom is onbeschrijfelijk fijn, een overvloed aan biologisch fruit is puur genieten. Ik heb gekozen voor de Mirabel en de Reine Claude Vert en de roze Reine Victoria. Lees hier onder de voor en nadelen van de deze pruim

Mirabel (Mirabelle de Nancy)

(‘Prunus Domestica Mirabelle de Nancy’) nadat ik in Limburg een wandeling maakte en de pruimen op een boerenerf onder een boom ontdekte en proefde. Ook op een vakantie in de champagne streek in Frankrijk stonden ze in de tuin. Ik maakte er toen heerlijke jam van. De Mirabel heeft de grootte van een grote kers. Hij is intens geel van binnen en gespikkeld geel en rood van buiten. De smaak is zeer zoet en sappig. De pit zit los in pruim. Hij wordt ook wel kroosjespruim genoemd. Het is een beetje een oerpruim, makkelijk te kweken. Ik heb mijn boom nu 7 jaar, vorig jaar begon hij pas met pruimen geven, dus vraag een 7 jarige boom bij de kweker of oefen geduld zoals ik. De Mirabel is in principe zelfbestuivend, maar doet het beter met een Roze Reine Victoria in de buurt. De Mirabel is rijp in de 2e week van augustus. De pruimenboom wordt best hoog, bij mij is hij zeker drie meter. Maar hij zal er ongetwijfeld ook als dwergboom zijn. Je hoeft aan deze pruimenboom niets te doen, alleen planten op een zonnige plek en wachten tot hij pruimen gaat geven. Wel elk jaar in januari een hand kalium en in maart een schep stalmest.  Deze pruim is in het jaar 1500 door koning Rene van Anjou in Frankrijk geïmporteerd en daarna door heel Europa verspreid. Vrienden en buren genieten mee van de overvloedige oogst. Daarnaast maakte ik nog 12 potten mirabellenjam met een vleugje Rosé en 6 potten Mirabellen op brandewijn.

mirabellen aan de boommirabellenjammirabellen op brandewijn

 

 

 

 

 

 

 

Reine Claude Vert (Prunus domestica ‘Reine Claude Verte’)

Dit is een moeilijk te kweken pruim. Hij is lelijk om te zien, waarom isPrunus domestica ‘Reine Claude Verte’  dan toch mijn allerliefste pruim? Dat komt door mijn oma en opa, Mijn opa was fruitteler en kweekte allerlei soorten pruimen. Ik liep als kind door de boomgaarden, een waar paradijs, waar ik super goede herinneringen aan heb, mede door de liefde van mijn oma voor alles wat te kweken was en vooral door haar geweldige kook kunsten. Haar maaltijden benaderden de kwaliteit van een topkok. Ik proefde allerlei soorten pruimen en mijn voorkeur voor de Reine Claude Vert ontstond door de onvergetelijke smaak van de pruim. De smaak is zo verfijnd en zo sappig en de kleur in in de pruim is zo super groen. Vanaf mijn jeugd is de Reine Claude Vert mijn favoriete pruim geworden, maar niet te koop in de winkel. Dus jullie begrijpen dat toen ik een tuin kreeg met ruimte voor fruit, dat dit mijn eerste aanschaf was. Deze pruim komt vermoedelijk uit Armenië. 16e eeuwse en misschien nog oudere pruim, er zijn aanwijzingen dat ze uit de Karolingische of zelfs uit de Romeinse tijd stamt. Genoemd naar Koningin Claude, de gemalin van François 1e van Frankrijk. De pruim wordt ook weer bevrucht door de Reine Victoria, net als de Mirabel. De boom wordt niet vaak gekweekt omdat hij onregelmatig vrucht draagt, een Russische roulette boom eigenlijk. Hij schijnt het beste te groeien in Limburg. Hij heeft goede grond nodig (vruchtbare grond zoals klei of leem). De boom groeit langzaam en wordt niet zo groot. Bij mij is hij 2 meter. Dit is een voordeel voor een kleine tuin. De Reine Claude Vert doet het beter als stamboom, dan als entboom, dus vraag de kweker om een stamboom. Ook op dit fruit heb ik 7 jaar moeten wachten. Vorig jaar had hij een grote pruim. Dit jaar heeft hij zeker 5 kilo pruimen. Im maakte 12 potten jam. Wil je deze boom kweken? Koop dan een stamboom die al een paar jaar oud is, dan hoef je niet zo lang te wachten en plant en vanaf oktober in een regenachtige periode. (Dan hoef je niet de hele tijd water te geven). Geeft hem in januari een hand vol kalium en in maart een schep stalmest.

pruim reine claude vertpruim reine claude vert

 

 

 

 

 

 

 

Reine Victoria (Prunus Domestica 'Victoria'

De pruim Prunus domestica ‘Victoria’ is een pruim die alles heeft. Hij is makkelijk te kweken, de rood met gele pruimen zijn als eieren zo groot, de smaak is uitstekend. Hij is zelfbestuivend, dat betekent dat je er geen andere pruimenboom bij hoeft te kopen. Hij geeft elk jaar een vracht pruimen die ik samen met de buurvrouw pluk. De eindgrootte van de boom wordt bepaald door het type onderstam, bij mij is hij 2,5 meter hoog. Mijn pruimenboom stond al in de tuin toe ik het huis kocht. Volgens de buurt heeft hij er altijd al gestaan. Het huis is 90 jaar oud. Het is een ras dat in 1840 in Engeland werd aangetroffen. Hij heeft zoveel pruimen dan we in het voorjaar zeker de helft van de pruimen van de boom halen. Ik geef hem elk voorjaar in januari een hand kalium voor de vruchtvorming en in maart een flinke schep koemest. Volgende week (3e week augustus) zijn de pruimen rijp en kan het Reine Victoria plukfeest beginnen. Snoei een pruimenboom niet. Haal alleen de dode takken weg. Dat wordt volgend weekend zeker weer van die heerlijke pruimentaart. Hmmm.

reine victoriapruimen reine victoriapruimentaart

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*