aardperen

Aardperen kweken

aardperen winteroogstaardperenoogst

Aardperen of topinamboer

De aardpeertopinamboerknolzonnebloem of Jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) is een soort uit het geslacht zonnebloem.

Geschiedenis van de aardpeer

De Engelse naam Jerusalem artichoke suggereert ten onrechte een verband met Palestina/Israël en is waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse girasole articiocco (zonnebloemartisjok). Van oorsprong groeit de aardpeer in (Noord) Amerika. Hij is voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605, Samuel at hem het eerst bij de Huron-indianen.

Vitaminen in de aardperen

biotine

calcium

ijzer

natrium

inuline

De aardperen zijn zeer gezond voor mensen met diabetus.

De wortels slaan geen nitriet op.

Aardperen kweken

Eenmaal gepoot blijft de aardpeer als vaste plant in de tuin. Zet de aardpeer in een rustig hoekje, hij breidt zich flink uit, dus een keer per jaar inkorten kan geen kwaad. Je kunt uiteraard ook aardperen bestellen bij een zaadhandelaar.

Als je denkt dat alle planten hebben gebloeid geeft de aardpeerplant eind oktober nog kleine zonnebloemen. Een hoekje van 2 m² kan een jaaropbrengst aan eetbare knollen geven van 10 kg. Oogsten van de knollen kan gebeuren na de eerste nachtvorst en kan vervolgens gedurende de gehele winter. Na maart neemt de smaak af van de aardperen. Aardperen lijken op aardappelen, maar kunnen in tegenstelling tot aardappelen niet bewaard worden. Dus oogsten en dezelfde dag eten is de tip.

Aardperen oogsten

In in de keuken als groente gebruikt kan worden. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood (afhankelijk van het ras). De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok. De aardpeer schillen wij en snijden we in schijfjes. Als salade serveren met mayonaise. Ook kort gestoofd in blokjes in de aardpeer een delicatesse.

Aardperen kopen

Je kunt aardperen gewoon bij de biowinkel kopen en vanaf maart tot november in de grond stoppen. Leg ze zo diep in de aarde als de aarpeer dik is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*