moerbeien

Moerbeiboom (superfood)

Sinds een aantal jaren heb ik een treurmoerbei (Morus alba ‘Pendula) dit is een mooie fruitboom voor de kleinere tuin met heerlijke zwarte moerbeien. Moerbeiboom superfood wordt soms in een adem vanwege de hoge voedingswaarde van de bessen.

moerbeiboom superfood

Eigenschappen moerbeiboom

De moerbei heeft frisgroene glanzende bladeren. De vorm is een ovale bol die totaal ondoorzichtig is. Daardoor werkt hij ook goed als tuinafscheiding. In de winter is de boom kaal. Laat in het voorjaar komen de mooi fris groene bladeren te voorschijn. Kort daarna komen er oneindig veel ovale, vlezige, paarse vruchten die eetbaar zijn vanaf begin juni. Deze groeien aan de binnenkant van de boom, dus niet direct zichtbaar. Plaats bij de treurmoerbei een boompaal zodat hij niet kan omwaaien.

moerbei superfood

Waarom wij een moerbeiboom hebben

In de winter hangen wij in de boom een voederkorf met zonnebloempitten, deze zijn bestemd en worden gegeten door de kolonie groenlingen die onze tuin als verblijfplaats hebben gekozen. In de zomer is de boom het domein van de merels, de jongen worden onder de boom gezet en moeder gooit de sappige zwarte moerbeien zo naar de hongerige bekjes. Met moeite en geduld reserveer ik af en toe wat bessen voor mezelf. Maar er is genoeg voor allemaal.

moerbeien

Moerbeiboom (superfood)

De smaak van moerbeien is moeilijk te omschrijven, het is een sappige bes die de vorm heeft van een kleine braam. De moerbei is zoet, de smaak gaat een beetje naar vlierbes, maar minder uitgesproken. Het heeft niet het zure van braam. Uiteindelijk zou ik zeggen fris zoet van smaak.

Voedingswaarde van een moerbei vrucht

De moerbei wordt vaak genoemd als superfood, in de winkel kun je ze gedroogd kopen voor veel geld. Heeft de moerbei nu werkelijk zoveel voedingswaarde? Bekijk en oordeel zelf:

Voedingswaarde moerbeien (100 gram)
Calorieën 43
Water 88 %
Eiwitten 1,4 gram
Koolhydraten 9.8 gram
Vezels 1,7 gram
Vet 0.4 gram
Vitamine C 40% van de ADH
IJzer 23% van de ADH
Koper 7% van de ADH
Magnesium 5% van de ADH
Fosfor 5% van de ADH

PS: Zou je een moerbei willen kopen? Kijk dan goed naar de verschillende soorten, er zijn grote moerbeibomen, treurmoerbeien, moerbeien met witte en zwarte vruchten. De boom groeit langzaam. Ik heb hem om die reden vrij groot gekocht en was daar door de duurste boom die ik ooit heb aangeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*