Perenboom planten

Vandaag plantte ik twee mini tree conference perenbomen. Dit zijn dwerg peren struiken die prima passen bij de update van mijn voortuin. Daarnaast heb ik al twee van bovenstaande bomen die het prima doen. Ik heb ook nog een laagstam clapps en een laagstam doyenne de comise. Peren zijn echt fruit voor ons koele klimaat, ze smaken heerlijk fris zoet en zijn makkelijk te kweken. Ze zijn er in alle maten en soorten. Mini trees voor hagen, terrassen en kleine tuinen, laagstam en hoog stambomen voor grotere tuinen.  Je kunt ze in elk formaat kweken. Daarom een artikel over perenbomen. 

perenboom planten

 

 

 

 

 

 

 

Soorten perenbomen

  1. Als eerste de conference, als startende tuinder is dit de makkelijkste peer, doet het altijd op een zonnig plekje en stelt niet te veel eisen aan de grond. De peren zijn langwerpig, groen met roest gespikkeld. Ze zijn ziekte resistent waardoor je ze biologisch kunt telen. Alle peren geven meer vruchten als er een andere perenboom in de buurt staat omdat ze dan bestoven worden.
  2. doyenne de comice, de gezellige dikke peer van de foto hier boven. Ook een makkelijk te kweken peer, geeft veel vruchten, is zeer sappig en zoet als hij rijp is.
  3. Clapps is een niet zo bekende soort, maar een van de favorieten van mijn opa en daarom ook van mij. Een groene zoete zeer sappige peer.
  4. Legipont, ook weer een peer uit mijn jeugd. Prachtige peer met een rode blos, sappig en zoet.
  5. Concorde is een kruising tussen de conference en de doyenne de comice, hij is goed ziekte bestendig en rijk dragend, heel geschikt voor de startende tuinder.
  6. Beurre hardy is een prachtig rood gekleurde peer, heel geschikt voor de kleinere tuin. Je hebt een legipont, clapss of doyenne de comice nodig als bestuiver binnen 100 meter van de boom.

Boven genoemde peren zijn allemaal handperen, dus geen stoofperen. Er zijn oneindig veel soorten peren, ik heb me bewust beperkt tot soorten die ik zelf in de tuin heb, makkelijk te kweken zijn of mij bekend zijn van andere tuinders.

Perenboom planten

perenboom planten

 

 

 

 

 

 

 

Eerst een plek kiezen, de peer die ik vandaag plantte is en mini peer, hij wordt niet hoger dan 1 meter, daarom is hij geschikt om lang de oprit te planten in de voortuin. De plek is zonnig genoeg om hem daar vruchten te laten geven. Een peer plant ik nooit alleen, omdat 2 peren een betere bestuiving geven en dus meer vruchten.

perenboom

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb een gat gegraven in de lievevrouwebedstro, de aarde onder een fruitboom blijft kaal om zo veel mogelijk voeding naar de boom te laten gaan. Alleen plant ik er wel crocussen onder, dat staat zo gezellig en de boom heeft er geen last van. De conference heb ik op de kale wortel gekocht, dat betekent dat de kweker deze gerooid heeft en opgestuurd met de post. Ik zette de boom een nacht in het water om de wortels goed vol te laten zuigen. Na het graven van het gat wat dieper en groter moet zijn dan de omvang van de wortel giet ik er nog een emmer water in.

conference planten

 

 

 

 

 

 

 

Dan zet ik de perenboom in het gat en vul dit op met in dit geval potrgond. Mijn grond bestaat uit savel, dat is een mengsel van klei en zand, niet al te rijke grond, waar de conference het wel op doet, maar ik wil hem een extra goede start geven. Elke perenboom wordt geënt, dat betekent dat de onderstam van een andere peer is dan de boven stam. Zorg altijd dat de peer net zo diep geplant is als hij was, In ieder geval moeten de wortels in de aarde en het entstuk er boven. Zie foto hier beneden.

peer planten

 

 

 

 

 

 

 

Na het planten de aarde aandrukken met je handen of voeten, niet te strak want dan kunnen de nieuwe haarwortels niet door de aarde heen groeien, maar wel stevig zodat de wortels goed contact maken met de aarde. Plant bij voorkeur je perenboom in het najaar als de bladeren gevallen zijn. Dan kan de perenboom in de winter zijn energie gebruiken om wortels te maken, je in het voorjaar prachtige witte bloesem geven en in augustus en september peren. 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*