knoflookstreng

Knoflook poten in oktober

Knoflook poten in oktober, zo leuk, er is niets te doen in de tuin, maar je kunt wel knoflook poten, die groeit lekker door in de winter en in juli oogst jij je eerste eigen knoflook. Dit jaar poot ik 5 soorten: Cledor, Paradour, Flavor, Printanor en Spiraal knoflook 'Primor'. Lees meer.

knoflook poten in oktober

 

 

 

 

 

 

 

Knoflook poten in oktober

Knoflook kun je vanaf oktober poten. Haal de bol uit elkaar en poot alle tenen apart, 5 cm diep en op 5 cm afstand van elkaar. De knoflook komt in februari naar boven in de vorm van ijle groene stengels. Zet er bordjes bij zodat je weet waar je de knoflook hebt gepoot. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik ze niet meer kan vinden in het voorjaar. Afhankelijk van de soort oogst je de knoflook in juni tot juli. Je kunt knoflook ook in het voorjaar poten, maar op een of andere manier vind ik dat niet zo leuk, dan is er al zo veel. Juist in de herfst iets poten, wat groeit als ik lekker bij de kachel zit vind ik een top idee. 

1. Spiraal knoflook 'Primor' (allium sativum var ophioscorodon)

Dit is een van de vroegste knoflooksoorten met een prachtige wit met paarse gemarmerde buitenkant. Al in mei kun je de verse (onrijpe) knoflookbollen oogsten. Dit vroege ras loopt in de winter eerder uit, daarom heb je bij strenge winters meer bescherming nodig. Dus poot deze knoflooktenen op 5 cm diepte en bedek de aarde  met een laag stro. De smaak van deze knoflook is ondanks de snelle groei stevig.

knoflook spiraal primor

 

 

 

 

 

 

 

2. Knoflook Flavor (allium sativum var ssp)

Dit is een verbeterde versie van het oude Italiaanse ras 'Rovigo'. De bol is aan de buitenkant ivoorwit met een zweem van roze, maar de teentjes zijn helder roze. Er zitten 9-16 teentjes in een bol. Dit ras loopt heel traag uit. Het resultaat is een zeer lang houdbare knoflook.

knoflook flavor

 

 

 

 

 

 

 

3. Knoflook Printador (allium sativum var silverskin subvar creole)

Deze middelgrote knoflook is matglanzend ivoorwit. De tenen zijn roze gestreept. Dit topras knoflook heeft een volle smaak. Dit komt onder andere door de lange  groei tijd en de late oogst. Het heeft een hoog gehalte Alliin en is daar door extra gezond. In Frankrijk is dit een van de 3 favoriete rassen. Ook in Australie en Nieuw Zeeland is de prinador erg populair. De houdbaarheid is 7 maanden. Deze soort is virusvrij. In een goede zomer oogst je bollen met 15-20 teentjes.

knoflook printador

 

 

 

 

 

 

 

4. Knoflook Cledor (allium sativum var sativum ssp silverskin subvar creole)

Deze verbeterde versie van het oude Franse ras 'Rose du Var' heeft witte bollen met prachtige roze teentjes. Ze loopt langzaam uit, groeit traag en is daarom ook heel lang bewaarbaar.

knoflook cledor

 

 

 

 

 

 

 

5. Knoflook Paradour (allium sativum var sativum verskin subvar creole)

Deze Franse knoflook komt uit Partenay (Poitou-Charentes). Uit deze streek komen hele smakelijke knoflook soorten. De knoflookbol is enorm en prachtig paars gemarmerd. De teentjes zijn beige/bruin. De opbrengst van de knoflook is enorm, hij groeit snel, dus geschikt voor een vroege oogst. Als hij gerijpt is kan hij redelijk lang worden bewaard. Wat mij betreft een winnaar.

knoflook paradour

 

 

 

 

 

 

 

Waar koop je knoflookbollen om te kweken?

De makkelijkste weg is de biologische supermarkt, deze knoflook is niet bespoten met insectiden, ik zou niet weten waar voor dat nodig zou zijn, omdat geen enkel dier groot of klein zin heeft om knoflook te eten. Maar belangrijker is dat de knoflook niet behandeld is met anti-kiem middel. Dit gebeurd bij knollen en bollen om te voorkomen dat ze kiemen en opnieuw willen groeien voordat ze verkocht zijn. Daarom koop ik soms mijn knoflookbollen die ik wil kweken bij de biologische supermarkt. Maar meestal bestel ik ze bij Vreeken Zaden, die hebben alle bovenstaande genoemde soorten. Ze hebben in mijn ogen veel te hoge verzendkosten, Je kunt ze dus ook zelf halen in Dordrecht in de winkel.

PS: Lees meer over knoflook: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*