gaasvlieg

Witte vlieg in de kas

Help ik heb witte vlieg in de kas. De uitgegroeide butternutpompoenplant groeide tegen het raam aan, toen ik die ging opruimen zag ik allemaal witte eitjes op de aarde liggen en piep kleine witte vliegjes rond vliegen. Dit is mijn grootste vrees als amateur tuinder, hoe krijg ik ze weer uit mijn kas?

witte vlieg in de kas

 

 

 

 

 

 

 

Hoe krijg ik witte vlieg uit de kas

Ik ben op zoek gegaan op internet en vind 2 soorten bestrijding, een natuurlijke vorm van bestrijding met gaasvlieg en andere beestjes die de witte vlieg en eieren eten. De andere vorm is spuiten met bestrijdingsmiddelen. Ik ga beginnen met de natuurlijke methode. 

Bestrijden van witte vlieg met insecten.

Gaasvlieg (Chrysoperla)

gaasvlieg

 

 

 

 

 

 

Toen we net in het nieuw gebouwde deel van ons huis woonden kwam er uit het plafond op een zeker moment in de herfst een wolk vliegen gekropen. Het bleken de prachtige groene gaasvliegen te zijn. In huis is dat niet zo'n pretje, maar dit blijken nu net de vliegen te zijn die je in kunt zetten om witte vlieg te bestrijden. De larven van de gaasvliegen kun je gewoon op internet kunt bestellen en uit schudden boven de belaagde planten. De larven eten de eieren en de larven van de witte vlieg op.

Roofmijt

roofmijt

 

 

 

 

 

 

De roofmijt is eveneens een goede bestrijder van witte vlieg. Deze eet de eieren van de witte vlieg op. Er is een nadeel aan het inzetten van de roofmijt, de temperatuur moet boven de 18 graden zijn. Dus nu in de herfst niet handig. Verder kun je ze super makkelijk op internet bestellen in zakjes die je in de kas kunt ophangen.

Sluipwesp

sluipwesp

 

 

 

 

 

De sluipwesp Encarsia formosa legt een eitje in de larve van de witte vlieg. Uit het eitje komt een larve van de sluipwesp die zich voedt met de witte vlieg larve. Boven de 17 graden is de sluipwesp actief. Je bestelt de poppen van de sluipwesp op internet en hangt de poppen die op kaartjes zitten tussen de planten.

Bestrijden van witte vlieg met bestrijdings middelen

Gele Kaart

gele kaart tegen witte vlieg

 

 

 

 

 

 

 

De gele lijmkaart trekt witte vlieg aan door de kleur. Door de lijm blijft de witte vlieg plakken. Het wordt door tuinders vooral gebruikt om te herkennen of ze witte vlieg hebben. 

Bio-Pyretrex

Pyretrex

 

 

 

 

 

 

 

Dit middel wordt uit chrysanten gewonnen en is dus van plantaardige oorsprong. Het middel is na 48 uur verdwenen uit de tuin. Het doodt witte vlieg binnen enkele seconden. Groenten kunnen 2 dagen na bespuiting weer worden geconsumeerd. Dit middel is onder verschillende merknamen te verkrijgen, o.a.. van Bayer.

PS: aan chemische bestrijdingsmiddelen doe ik niet.

Vraag: Welke middelen hebben jullie geprobeerd? Met welk resultaat? Ik ben heel benieuwd.

Meer lezen over kweken in de kas? klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*