slakkenplaag

Slakkenplaag

Dit jaar heb ik een echt een slakkenplaag in de tuin. Al die regen is heerlijk voor de moestuin,m aar een feest voor de slakken. Zoveel dat ik echt in actie moet komen. Mijn bonen zijn inmiddels allemaal opgegeten. Alle bloemen die ik had gezaaid ook, Basilicum is weg. Elk slablaadje wat boven de aarde komt verdwijnt. Wat er aan te doen? Ik deel hier alle tips die ik kon vinden. 

slakken in de moestuin

 

 

 

 

 

 

 

Strooien

Maak een slakken barrière door de grond rondom je jonge plantjes te bestrooien met vlas- of stro korrels, fijngemaakte eierschalen, koffiedik (de cafeïne in koffie schijnt kleine slakken te doden), cacao doppen, sparren naalden, grind, kalk, zaagsel, hulst bladeren, fijngemaakte eierschalen, hennep strooisel of houtgas. Strooi rond de plant een randje van ongeveer 5 centimeter breed. Slakken kruipen niet graag door droge scherpe producten.

Met de hand vangen

Elke avond ga ik tegen schemering bij vochtig weer slakken vangen in het aardbeibed, de frambozen en het koolbed. Ik doe ze in een jampot met bier, deksel er op en een mooie dood wacht. De andere dag gooi ik de pot leeg in de groenbak.

Natuurlijke vijanden

Zorg er voor dat natuurlijke vijanden, zoals egels, vogels (vooral spreeuwen en lijsters) en padden en kikkers een een plekje in je tuin kunnen vinden. Egels gebruiken bijvoorbeeld stapels takken en dicht kreupelhout als woon- en schuilplaats. ‘s Winters overwinteren ze in een hoop dorre bladeren.
Vogels hebben beschutting nodig om te schuilen en te broeden. Een dichte haag als erfafscheiding of struikgewas is ideaal.
Kikkers en padden hebben, naast een vijver met een glooiende oever, behoefte aan vochtige en schaduwrijke plekken in de tuin. Kikkers overwinteren in de vijver die plaatselijk minstens 75 cm diep moet zijn. Padden kiezen een stapel stenen, hout of bladeren uit voor het houden van hun winterslaap.

Zwemmen of verzuipen

Maak slakken vallen. Slakken zijn bijvoorbeeld dol op bier en melk. Er zijn overdekte slakken vallen te koop die je hiermee kunt vullen. Slakken die erin kruipen, komen er niet meer uit en verdrinken. Je kunt ook zelf vallen maken door potjes in te graven. Ze lopen echter vol water tijdens en na een regenbui, als de slakken juist erg actief zijn. Ook kunnen er andere dieren in verdrinken, zoals kikkertjes.

Koper

Ik heb koper plakband gekocht voor de bloembakken, slakken schijnen een soort elektrische schok te krijgen als ze daarop komen en niet verder te gaan. Je kunt ook koperen ringen kopen die je om planten heen zet. Ze zijn ook heel mooi om te zien, wel prijzig.

Knoflook

Knoflook is ook geschikt als een natuurvriendelijk en goedkoop bestrijdingsmiddel tegen bladluis en slakken. Snijd 1 grote knoflook in kleine stukken en overgiet ze met 1 liter heet water. Gedurende 1 dag laten trekken en dan plantjes besproeien met dit extract.

Aaltjes

Je kunt ook aaltjes inzetten als milieuvriendelijke biologische bestrijdingsmethode tegen slakken in je tuin. Aaltjes parasiteren op de slak, en sterven als er geen slakken meer zijn. De aaltjes koop je bij tuincentra in een flesje waarmee je 40 m2 tuin slak vrij kunt maken. Giet de aaltjes uit op plekken met veel slakken, waarna ze zelf de slakken opzoeken. Daarna blijft de tuin minstens 6 weken slak vrij. De aaltjes sterven als er geen slakken meer zijn. In tuincentra kun je een bestelkaart kopen, waarna het flesje per post wordt toegestuurd.

Middelen

Een effectief, veilig en 100% natuurlijk product Ferri fosfaat in korrelvorm om slakken te bestrijden. Wanneer de slakken van dit eten, zal dit onmiddellijk tot vraatstop leiden. De slak trekt zich terug in zijn schuilplaats, waar hij dood gaat. 
Er worden geen slijmerige slakkenresten in de tuin teruggevonden. Escar-Go is niet giftig voor huisdieren, egels en vogels. De natuurlijke vijanden van de slak worden gespaard. Koop Escar-go via deze link.

Succes in de strijd. Heb je nog tips? Laat ze achter en ik publiceer ze.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*