butternut pompoen

Moestuin winterklaar maken

Het einde van het moestuin seizoen is weer in zicht. Vannacht de eerste nachtvorst gehad, de pompoenen en noten zijn geoogst, de appels geplukt, het gras groeit niet meer. We gaan de moestuin winterklaar maken. Daarna gaan we  's avonds genieten we van een glas wijn bij de houtkachel. Wil jij je moestuin ook winterklaar maken? Lees hier de tips.

las leeg

 

 

 

 

 

 

 

De kas is helemaal vol gegroeid met muismeloen, komkommer, aubergineplanten, peperplanten en sierkalebas. Ik wil de kas helemaal leeg maken om deze winter sla te kweken voor de broodnodige frisse groene blaadjes op mijn bord. Gelukkig kwam mijn tuinvriend (10 jaar) net op tijd langs en nam zijn neefjes mee. Zij plukten alle minmkomkommers (muismeloen), de laatste aubergine en paprika's en haalden de planten weg. Daarna vochten ze om wie de kas mooi mocht aanharken, genieten toch met kinderen ­čÖé

herfstframbozen

 

 

 

 

 

 

 

Die heerlijke herfstframbozen moeten nu toch echt geplukt. Ze hebben gelukkig niet geleden onder de nachtvorst. Dat komt denk ik omdat ze zo hoog hangen. Eigenlijk zou ik elke dag frambozen moeten plukken om ze optimaal te gebruiken, maar op een of andere manier komt het toch vooral op de weekenden neer. Daar door missen we wel wat frambozen, maar gelukkig hebben we heel veel struiken. De bladeren kleuren nu echt prachtig van groen naar rood. Ik wacht met snoeien tot het voorjaar, ja ik weet dat het tegen alle regels in is, maar dan die ik welke stengels niet meer uitlopen.Die haal ik weg.

bonenstokken

 

 

 

 

 

 

 

De bonenstokken beginnen te verkleuren, de bonen zijn rijp om gepeld te worden als droogbonen, je ziet hier borlotti (kivietsbonen) en spekbonen. De bonenstokken haal ik weg en bewaar ze in de schuur onder het dak. Dan gaan de bamboestokken langer mee. Ze best prijzig in aanschaf. Mijn moeder heeft beloofd dat ze de droogbonen gaat pellen voor mij. Dan gaan ze een nachtje de diepvries in tegen de bonenkever. Daarna drogen en in de winter verwerken in lekkere stoofpotten en schotels.

bieten op zand

 

 

 

 

 

 

 

De volgende groenten groenten worden geoogst om vorstvrij binnen te bewaren. Bieten en wortels in een emmer met zand, witte kool, savooiekool, rode kool op een koele vorstvrije plek  bv. in de schuur onder vliesdoek. Witlof kun je oogsten, het loof eraf snijden en de wortels tegen elkaar rechtop. onder een hoop aarde bewaren. Je hebt dan ongeveer in maart je eigen verse witlof. De appels en (kwee)peren zijn geoogst en opgeslagen in manden achter het huis onder een afdak om vorstvrij te bewaren. De pompoenen zijn ook geoogst en liggen op een donkere koele plek in de kelder.

veldsla

 

 

 

 

 

 

 

Groenten als prei, aardpeer, boerenkool, cavolo nero, veldsla, spruiten oogsten we de hele winter van de tuin. Deze groenten hebben een anti-vries in hun bladeren, waardoor ze vorst bestendig zijn. Dit maakt aardperen een van de lekkerste en makkelijkste groenten. Met hun lichte artisjok smaak zijn ze een heerlijke en gezonde aanvulling van het soms wat saaie winter menu.

venkel rijp

Venkel bescherm ik tegen de kou met een bladerdek. Je kunt er ook vlies doek over leggen. Mijn perzikboom pak ik in met vlies doek. Ik zet het vlies doek vast met knijpers. Ik kweek ook gewone sla in de kas. Daar leg ik ook vliesdoek over bij strenge vorst.

treur moerbeiboom

Knoflook planten in november kan nog en het is reuze handig omdat deze in de winter wortelt, de kou nodig heeft om knoflook tenen te vormen. Daarnaast is november is de ideale tijd om fruitbomen te planten. Peren, appels, kersen, perziken, pruimen, kweeperen, moerbei en abrikozen. Koop de boom zonder bladeren. De boom kan rustig wortelen en in het voorjaar al zijn energie geven aan het maken van bladeren, bloemen en vruchten. Dit geldt ook voor klein fruit als bramen, taybes, frambozen en bessen. Alle bladverliezende bomen zijn even eens geschikt om nu te planten. Denk eens aan hazelnoten en als je ruimte hebt, een walnoot boom.

moestuin leeghalen

 

 

 

 

 

 

 

De overgebleven plekken zijn onvermijdelijk leeg. Ik laat daar een bladerdek liggen, zodat er geen onkruid groeit. In het voorjaar haal ik onverteerde bladeren weg en bemest ik de aarde met stalmest. Je kunt ook een groenbemester zaaien in augustus, ik was vorige week bij een landbouw boer op bezoek, die zaait gras als groenbemester, de bijen plant en koolzaad worden ook vaak gebruikt als groenbemester. Ik heb dit jaar winterrogge gezaaid. Helaas zijn alle zaden door de vogels opgegeten. Op de foto zie je de stengelui die ik het voorjaar zaaide en het verrassend goed doet tot op heden.

butternut pompoen

 

 

 

 

 

 

 

De butternut pompoen is vannacht bevroren, zo jammer, hij begon pas in september te groeien en heeft het niet gehaald. Ik kan nog geen afscheid nemen, dus laat hem nog even hangen.

paprika grote gele stierenhoorn

 

 

 

 

 

 

 

Een van de makkelijkste en sterkste paprika's om buiten te kweken, de dunschillige Turkse paprika "de gele stierenhoorn". Ik zaai ze elk jaar in maart, vanaf juli heb ik paprika's tot eind oktober.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*