moestuin in november

Moestuin in november

Hoezo gaat de moestuin na de overvloedige zomer in winterrust? Het verrast mij elk jaar weer dat zoveel groenten zoals o.a. venkel, mais, pepers, rucola en patisson veel beter in het najaar groeien en tot in de winter oogstbaar zijn. Oogst je mee in moestuin in november?

moestuin in november

 

 

 

 

 

 

 

Moestuin in november

Het seizoen na 21 juli levert weer heel andere groenten uit de moestuin op. Deze groenten houden vaak van een koelere kiem temperatuur en groeien uitstekend bij afnemend licht. Met name venkel is zo'n super groente die ik pas zaai na 21 juli. Dan schiet hij niet door en kan ik hem tot diep in de winter oogsten. Verder zaai en oogst ik groenten zoals; rucola, pepers uit de kas, palmkool, mais, patisson en radicchio en veldsla.

Rucola

rucola

 

 

 

 

 

 

 

Rucola, kruidig, peperig en heerlijk in het voor en najaar. Ze zaait  zich zelf uit, altijd verspreid in de bloemenborders. Zoek en vind. Tip, eet geen rucola in de zomer, dan is de rucola taai en scherp. 

Radicchio

radicchio

 

 

 

 

 

 

 

Radicchio is een echt Italiaanse sla, bitter een beetje stug, gemengd met rucola en veldsla een heerlijk pittige mix. Het goede nieuws: radicchio is winterhard. Dus echt de hele winter sla oogsten van deze plant. Dat is toch een een super food.

Veldsla

veldsla

 

 

 

 

 

 

 

Veldsla is de basic voor de winter, groeit snel in het najaar en heeft anti-vries in de blaadjes waardoor je de hele winter kunt oogsten. Dus waarom heeft niet iedereen een pot, bed of bak met dit dankbare gewas? Het smaakt fris, romig, licht aromatisch. Heerlijk dus.

Venkel

venkel

 

 

 

 

 

 

 

Venkel zaai je na de langste dag. Dan komt het makkelijk op en schiet niet door. Het kan tegen een nachtvorst, een lekkere en dankbare oogst in het najaar.

Pepers

pepers

 

 

 

 

 

 

 

De pepers komen uit de kas, deze pepers komen van een gekochte plant van een supermarkt, na het verpotten in vruchtbare aarde is er een peper bombardement ontstaan, nu in november hangt de hele plant vol met rode pepers. Zo heerlijk.

PS: de mais en pattison ben ik vergeten te oogsten, ze zien er goed uit, dus eten maar ­čÖé

Wat oogst jij in november? Laat het ons weten, wij zijn zeer benieuwd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*