HIer groeide ik op

Moestuin beginnen met Jane

Moestuin beginnen met Jane

Vaak vragen mensen aan mij, wie zit er achter Moestuin beginnnen? Is het een winkel of een informatiewebsite. Daarom wat meer over mij. Ik ben Jane Appel en heb de website Moestuin beginnnen gemaakt omdat ik heel erg veel van tuinieren hou, met name van de moestuin geniet ik enorm. Soms staan er linkjes in naar zaadleveranciers, ik promoot zaden omdat ik het zelf handig vind om online  zoveel mogelijk zaden te kunnen kopen. Ook krijg ik een klein percentage van de omzet van de zaden. Ik zie dat als een onkosten vergoeding voor de vele tijd die ik in de website stop. Ik publiceer elke week een artikel en deel al mijn kennis gratis.

Mijn geschiedenis

Mijn broer hield van jagen, mijn zus hield van dieren, zij had geitjes, mijn andere broer van techniek (rijden op de tractor enzo), ik hield van planten en bloemen. Ik was altijd buiten te vinden met een Prisma determinatiegids, ik zocht naar zeldzame bloemen, plukte bramen, dwaalde uren rond in de natuur. Wij hadden 2 moestuinen, eentje met bloemen en aardbeien, bramen en rabarber, bedden met sla en spinazie en eentje met tomaten, broeibakken, kool, lage bonen en stokbonen. Ik hielp mijn moeder in de moestuin, plukte bessen, dwaalde rond in de hoogstam boomgaard en genoot.

moestuin 2 juli 2011

De moestuin van mijn oma

Maar mijn echte liefde voor tuinieren is ontstaan bij mijn oma. Zij hield zo van tuinieren, ze kweekte de mooiste bloemen, de lekkerste bessen, de heerlijkste bonen. Mijn opa en oma hadden een fruitteeltbedrijf. Het sfeervolle 30'er jaren huis was omgeven door appel, peren en pruimen boomgaarden. Maar oma kweekte op een akker bedden met snijbloemen. Ik was wekelijks te vinden bij mijn oma, ik mocht met haar mee naar de tuin, waar zij mij alles vertelde en daarna gingen we oogsten. Na de oogst gingen we koken.Haar kookkunsten waren legendarisch. Het rook er altijd lekker, b.v. naar gestoofde haas in wijn en vele andere heerlijkheden. Na het koken gingen we natuurlijk genieten van het heerlijke eten, wat opgediend werd op de prachtigste serviezen.

moestuin 21 okt 2012

Leven uit de moestuin

Als student had ik een voorkeur voor huizen met tuinen, nu woon ik gelukkig weer in een huis met een grote moestuin, waar ik me helemaal kan uitleven en geniet van alles wat groeit en bloeit. Ik hou daarnaast ook enorm van koken. Ik wil graag mijn kennis delen en anderen inspireren om ook te gaan moes-tuinieren.  Ik eet het hele jaar uit de moestuin: in de lente spinazie en sla, in de zomer   bonen, bieten, wortelen,sla enz, tot in de late herfst oogst ik pompoenen, pepers, courgettes, tomaten, droogbonen, spinazie, rucola, bieten en wortel. In de winter tot eind februari eten we boerenkool, cavolo nero, schorseneren, aardperen, prei en bewaargroenten zoals pompoen, witlof en droogbonen zoals borlotti, engelenbonen, wieringerbonen en pronkbonen. Doe je mee met moestuin beginnen met Jane?