HIer groeide ik op

De Moestuin van Jane

Ik ben opgegroeid op een boerderij.

Mijn broer hield van jagen, mijn zus hield van dieren, zij had geitjes, mijn andere broer van techniek (rijden op de tractor enzo), ik hield van planten en bloemen. Ik was altijd buiten te vinden met een Prisma determinatiegids, ik zocht naar zeldzame bloemen, plukte bramen, dwaalde uren rond in de natuur. Wij hadden 2 moestuinen, eentje met bloemen en aardbeien, bramen en rabarber, bedden met sla en spinazie en eentje met tomaten, broeibakken, kool, lage bonen en stokbonen. Ik hielp mijn moeder in de moestuin, plukte bessen, dwaalde rond in de hoogstam boomgaard en genoot.

moestuin 2 juli 2011

De moestuin van mijn oma

Maar mijn echte liefde voor tuinieren is ontstaan bij mijn oma. Zij hield zo van tuinieren, ze kweekte de mooiste bloemen, de lekkerste bessen, de heerlijkste bonen. Mijn opa en oma hadden een fruitteeltbedrijf. Het sfeervolle 30'er jaren huis was omgeven door appel, peren en pruimen boomgaarden. Maar oma kweekte op een akker bedden met snijbloemen. Ik was wekelijks te vinden bij mijn oma, ik mocht met haar mee naar de tuin, waar zij mij alles vertelde en daarna gingen we oogsten. Na de oogst gingen we koken.Haar kookkunsten waren legendarisch. Het rook er altijd lekker, b.v. naar gestoofde haas in wijn en vele andere heerlijkheden. Na het koken gingen we natuurlijk genieten van het heerlijke eten, wat opgediend werd op de prachtigste serviezen.

moestuin 21 okt 2012

Leven uit de moestuin

Als student had ik een voorkeur voor huizen met tuinen, nu woon ik gelukkig weer in een huis met een grote moestuin, waar ik me helemaal kan uitleven en geniet van alles wat groeit en bloeit. Ik hou daarnaast ook enorm van koken. Ik wil graag mijn kennis delen en anderen inspireren om ook te gaan moes-tuinieren.  Ik eet het hele jaar uit de moestuin: in de lente spinazie en sla, in de zomer   bonen, bieten, wortelen,sla enz, tot in de late herfst oogst ik pompoenen, pepers, courgettes, tomaten, droogbonen, spinazie, rucola, bieten en wortel. In de winter tot eind februari eten we boerenkool, cavolo nero, schorseneren, aardperen, prei, radcichio en bewaargroenten zoals pompoen, witlof en droogbonen zoals borlotti, engelenbonen, wieringerbonen en pronkbonen. Doe je mee met De moestuin van Jane ?

Een super strakke mooie tuinsite voor je groentezaden is: http://www.zaden-en-zo.nl/

 

zaden en zo afbeelding

Meer nieuws over moestuinen vind je op:www.tuinsites.nl

Meer nieuws over moestuinieren vind je op groente begint  hier