sla zaaien in het voorjaar

Sla zaaien in het voorjaar

Sinds ik een kas heb zaai ik sla het jaar rond, zo ongeveer om de 6 weken zaai ik een slasoort. In de winter de pittige soorten, in het voorjaar de zachte soorten. Toch is sla in het voorjaar op zijn lekkerst omdat het zo zacht en mals is en zo lekker ruikt.

Sla in de kas kweken

Voordat ik een kas had, zaaide ik in februari sla in de koude bak en plantte deze in maart/april uit in de moestuin. Sinds 3 jaar heb ik een koude kas. Sla zaai ik nu om de 6 weken, voorjaar, zomer, herfst en winter. Ik neem niet meer de moeite om de sla buiten in de moestuin uit te planten. In de kas kiemt het makkelijk en wordt niet meteen opgegeten door duiven, mussen en slakken. Ook is de sla zachter omdat het zich niet hoeft te wapenen tegen harde regen en wind. De volgende soorten sla zaai ik:

Voorjaar: Gemengde bladsalade: een mix van kropsla, lollo rosso, bindsla en andere zachte slasoorten. Deze sla kiemt goed in het voorjaar en houdt van toenemende warmte. In eerste instantie eet ik deze sla als de blaadjes een vinger hoog zijn. Een aantal plantjes laat ik door groeien als krop.

Zomer: Dit is het moeilijkste seizoen, omdat sla doorschiet bij warmte. Ik zaai wel gemengde bladsla, maar eet dit echt als snijsla en laat geen kroppen groeien. Op de foto boven zie je de gemengde bladsla.

Herfst: Dit is een top seizoen voor sla. Ik zaai dan “Mesclun”, dit is een pittige salade soort die goed tegen de afnemende warmte en licht kan. Er zit rucola, waterkers en bladkool in. Deze sla gaat de hele winter mee. Ook deze sla oogst ik als snijsla. Hier boven op de foto zie je deze sla.

Winter: In de winter zaai ik een wintermengsel van weer een pittige salade met “Mizuna, Mibuna, Paksoi Shanghai, Amsoi, Thaise sla, Tatsoi” Deze groeien prima in de winter en zijn vorstbestendig. Alleen bij meer dan 10 graden vorst leg ik er vliesdoek over heen. (Deze salade kun je in de nazomer ook buiten zaaien in de moestuin)

Sla buiten kweken

Buiten zaaien heeft ook voordelen. Er is veel meer ruimte en hoe prachtig staan die frisse groene kroppen op je moestuin. Genieten toch!. Alle boven genoemde salades kun je ook buiten kweken. Vanaf maart kun je lentesla buiten zaaien. Binnen zaaien in potjes op een lichte warme plek beveel ik zeker aan voor een vroegere oogst. Buiten uitplanten begin april. Indien je binnen geen ruimte hebt om voor te zaaien, koop dan gewoon kleine slaplantjes bij het tuincentrum. Het effect en de smaak is er niet minder om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*