peterselie plat

Peterselie zaaien

Wil jij volgend jaar onbeperkt peterselie oosten ui eigen tuin? Peterselie is een 2 jarig kruid, dat betekent nu zaaien, volgend jaar oogsten. Peterselie is ijzersterk, dus komt met gemak de winter door, alleen na het zaaien even geduld, het kiemt langzaam. Maar je wordt beloond met een royale oogst.

peterselie gezaaid

 

 

 

 

 

 

 

peterselie zaaien

Spit de aarde goed om zodat hij luchtig is. Maak de aarde fijn met een hak of je handen. Besproei de aarde met water of wacht met zaaien tot het regent. (Dat doe ik heel vaak). Maak een geultje van 0.5 cm diep en zaai daarin dun het zaad. Bedek met aarde en druk de aarde aan met een schep of je handen. Zaai bij een temperatuur boven de 20 graden. De aarde moet vochtig blijven, als het niet regent kun je een natte jute zak op het zaaibed leggen. De kiemtijd is 4 weken. Je kunt dit proces versnellen door het zaad enkele dagen te laten weken in water. Het kiemproces stelt je op proef, maar als de peterselie er eenmaal is heb je ook peterselie voor 2 jaar. Knippen en het groeit oneindig aan. Uiteraard kun je peterselie ook in bakken of potten kweken.  Het 3e jaar gaat de peterselie bloeien om zich voort te planten, dan wordt het weer tijd om te zaaien.

Platte of krulpeterselie?

Je hebt de platte aromatische peterselie die veel wordt gebruikt in mediterrane landen of de Hollandse krul peterselie. Ik vind de krul peterselie er prachtig uit zien, maar de platte peterselie veel smakelijker. Ik was een tijdje geleden in een mediterrane winkel waar ze verschillende soorten platte peterselie te koop aan boden. Ik proefde van elk soort een blaadje, spoedig kwam een man naar mij toe die met mij mee deed en na een levendige discussie over smaken koos ik mijn favoriet. Maar wat let je om voor uiterlijk te gaan, de krulpeterselie ziet er prachtig uit. Hieronder zie de je krulpeterselie. 

peterselie krul


 

 

 

 

 

 

 

Peterselie wetenswaardigheden

De frisse, aromatische smaak maakt peterselie een basis kruid in de keuken. Je kunt het oneindig toepassen, de smaak gaat nooit vervelen. Dit plantje groeide van oorsprong  in het Middellandse Zeegebied. Het groeit even goed in Nederland en België omdat het uitstekend tegen kou kan. Peterselie werd al vereerd door de Grieken. Zij geloofden dat peterselie was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. Romeinen bekroonden hun overwinnaars met peterselie 

VOEDINGSWAARDE PETERSELIE VERS (PER 100 GRAM

Peterselie is super gezond met veel vitamine c en andere vitaminen en mineralen, lees het schema.

  • ALGEMEEN
     
  • KCAL
    30
  • EIWIT
    4 g
  • KOOLHYDRATEN
    1 g
  • VET
    0 g
  • VERZADIGD VET
    0 g
  • VEZELS
    5 g
  • VITAMINEN
     
  • RETINOL
    0 mcg
  • BÉTA-CAROTEEN
    5347 mcg
  • D
    0 mcg
  • E
    1,7 mcg
  • B1
    0,06 mg
  • B2
    0,30 mg
  • B6
    0,12 mg
  • FOLIUMZUUR
    170 mcg
  • MINERALEN
     
  • NATRIUM
    25 mg
  • KALIUM
    700 mg
  • CALCIUM
    40 mg
  • FOSFOR
    30 mg
  • MAGNESIUM
    23 mg
  • IJZER
    7,1 mg
  • SELENIUM
    1 mcg
  • ZINK
    0,70 m

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*