saffraancrocus

Saffraan kweken

Zelf saffraan kweken, dat bijzondere exclusieve kruid, dat is toch een uitdaging? De saffraan krocusbolletjes poot je in de zomer en oogst je in de herfst. Het zijn de knal oranje stampers van de saffraan herfstkrocus sativus die je eet. Kweek ze dit jaar zelf en maak je gerechten prachtig en verfijnd met de gouden kleur en smaak van je eigen saffraan.

saffraancrocus

 

 

 

 

 

 

 

Waarom saffraan kweken?

Dit voorjaar was ik in Istanboel om mijn verjaardag te vieren met met mijn lieve nicht, vriend en mijn lief. Ik proefde alles wat ik niet kende in de enorme Grand Bazaar. Sting kocht er laatst een sieraad (de top van de wereld juwelen makers zitten daar) dat gaat de juwelenstraat gewoon dicht, als Sting of bijvoorbeeld Maxima klaar zijn met shoppen gaat de Bazaar gewoon weer open voor iedereen. Het meest bijzondere van de Grand Bazaar vind ik dat de makers van de producten boven de winkels werken. Dus een trap op en je bent bij de verzamelaar en droger van de kruiden, of de leer bewerker, de goud bewerker, de diamantzetter, enz.. Om een lang verhaal kort te maken, mijn nichtje vond dat ik de kruiden had gemist, eenmaal thuis gekomen ontving ik een schatkist aan kruiden waaronder een enorme zak van het zeer zeer kostbare saffraan. Dat is voor mij de trigger geweest om het besluit te nemen om zelf de kostbare saffraan te gaan kweken. 

saffraanbollen

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis van Saffraan

Saffraan komt al voor in het oude testament in het Hooglied 4:13-14 "Uw granaat appelen, met edele vruchten, Cyprus met nardus en saffraan, kalmus en kaneel" Ook werd Saffraan uitgestrooid op vloeren van theaters en openbare ruimten vanwege de bijzondere en prettige geur. De Romeinse keizer Heliogabalus in 220 schijnt zich te hebben gebaad in water dat met saffraan geparfumeerd was. In 960 kweekten de Arabieren saffraan in Spanje. In de dertiende eeuw wordt saffraan ingevoerd in Europa.

saffraancrocus

 

 

 

 

 

 

 

Saffraan kweken

Het zijn bloembollen die er uit zien als krokussen (krocus sativus)  Je plant ze in de zomer om in het najaar de stampers te oogsten. Oorspronkelijk komt de saffraan krocus uit een droger en warmer klimaat dan bij ons.  Saffraan vraagt een grond die goed water doorlatend is. Ik heb op twee manieren geprobeerd:

  1. Door hem bovenop de zuid helling van de kruidentuin te planten. In de winter wordt het water hier makkelijk afgevoerd en in de zomer is het er warm.
  2. In een pot met aarde waarin het water goed wordt afgevoerd. In deze pot kweek ik ook de  apagantus. Als de apagantus is uitgebloeid verschijnt de saffraan.

Na 2 jaar blijkt dat de saffraan elk jaar trouw op komt in de pot met apagantus, dus dit blijft mijn favoriete kweek methode. Ik denk dat het op de zuid helling ook wel goed was gekomen als ik maar niet elk jaar er weer nieuwe tulpenbollen bij zou stoppen en daarmee waarschijnlijk de kleine saffraan bolletjes heb verstoord.

saffraan

 

 

 

 

 

 

 

Saffraan oogsten

Dit kruidachtig en altijd groen blijvend plantje is 10 tot 30 cm hoog, met een ondergrondse bloembol en met lineaire bladeren die versterkt worden door nerven met een groene kleur. De paarse bloem, is onderverdeeld in 6 lobben.Het bloempje kent 3 gele mannelijke meeldraden en drie rode vrouwelijke stampers. De gele meeldraden hebben weinig culinaire waarde. Op de plaats waar de drie stampers samenkomen in het bloempje, verandert de stamper van vuurrood in oranje/geel. Het eerste deel onder het punt waar de drie stampers samenkomen, mag mee in de saffraan en wordt als saffraan geoogst. Bij officiele kwekers word de saffraan wordt op een soort zeef gelegd en gedurende 6 minuutjes boven een zacht vuurtje (niet meer dan 40°C) gedroogd. Dan pas ruik je een subtiele saffraan geur. Vers ruiken de bloemen of stampers helemaal niet naar saffraan. Daarna gaat de saffraan in een kartonnen doos in een donkere koele ruimte. Na 3 maanden is de saffraan klaar voor gebruik.

saffraan oogsten

 

 

 

 

 

 

Saffraan als super food

Saffraan wordt vele geneeskundige eigenschappen toegedicht, onder andere als slaapmiddel opgelost in melk of een graan drank. Ik ben meer voor Saffraan als smaakmaker in de keuken. Met name wordt saffraan van oorsprong in de Andalusisch keuken gebruikt, in vissoep, bonensoep, de beroemde Spaanse gehaktballetjes Albondigas en de heerlijke Spaanse omelet met aardappel Tortilla. Ook wordt saffraan gebruikt in zoete gerechten zoals toetjes en taarten. Denk aan rijstepap en cake met saffraan. In India wordt saffraan bij religieuze gelegenheden gebruikt, in Saoedi Arabië wordt koffie met kardemom en saffraan gemaakt. Zo zijn er wereld wijd oneindig veel toepassingen voor dit kostbare kruid.

Wil je ook saffraan kweken? De bolletjes krocus sativus zijn nu overal te koop. Snel planten en je kunt dit najaar nog oogsten in november. Wil de saffraan bolletjes online bestellen?  klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*