Tuindag in augustus

Elke zaterdag werk is samen  met mijn lief in de tuin, deze dag was de laastste dag van augustus, ik voel me ongelofelijk rijk en gelukkig met mijn moestuin, er is zoveel te oogsten en zoveel te delen, daarom een blog over deze mooie tuindag in augustus.

Vijgen

vijgenoogstvijgen in rumsaus

 

 

 

 

 

 

 

Ik startte de dag met het plukken van vijgen, 8 jaar geleden hebben we de boom geplant op een zuidmuur.  Over de gehele muur hebben we  horizontale roest vrije staaldraden bevestigd met 50 cm tussen ruimte. Daar binden we de takken op met elastische kunststof draad. De vijgenboom bedekt nu ongeveer de helft van de muur, voor de bovenste vijgenpluk hebben we een ladder van 4 meter hoog nodig. Dit haar hebben we ongeveer 200 vijgen geoogst, door de regen zijn de vijgen sappig en door de zon lekker zoet. Maar 200 vijgen verwerken is echt een uitdaging. Na heel veel vijgen eten, jam maken, chutney maken, vijgen weggeven, vijgentaarten en ik geëindigd met vijgen in rumsaus. Dit is een recept van Nigella Lawson en zoals altijd klopt het wat Nigella zegt. Per 1000 gram vijgen, een halve liter water 30 minuten laten inkoken met 500 gram suiker en 7 el rum. Dan anderhalf uur de vijgen zachtjes koken in de saus en in potten doen. Serveren als dessert met een bolletje ijs. Ik heb 11 potten gemaakt en ga mijn medewerkers verwennen met kerst met dit heerlijke toetje.

Pruimenjam

pruimenjam

Daarna plukte ik de 3e oogst reine victoria pruimen en raapte de gevallen james grieve en cox appels op. Door jam te maken van de appels en de pruimen, ongeveer 50/50 in verhouding geleert de jam prima. Daarnaast heb ik de dode takken uit de pruimenbomen gehaald en een klein beetje gesnoeid. Een pruimenboom mag niet in de winter gesnoeid worden omdat de boom dan ziek kan worden door loodglans.

 

 

 

 Verjaardag van mijn vriendin

kadomand

S' avonds gingen we de verjaardag vieren van een vriendin, ze wilde een grote terracotta pot voor het terras, die vulden we met sperziebonen, patisson, paprika, tomaat, aubergine, courgette, lente-ui en natuurlijk een pot vijgen in rumsaus en pruimenjam.

Wieden

Elke zaterdag wied ik de moestuin, altijd weer zijn er gras randen, brandnetels, gele klaver, perzik kruid, muur en andere snel groeiende planten die mijn groenten verdringen. Ik heb er geen hekel aan en vind het zeer bevredigend als mijn prei ect. weer de ruimte heeft. Bovendien vind ik een onkruid vrije moestuin echt mooier. De paden bestrooien we elke week met gemaaid gras, dat is een prima oplossing en spaart veel tijd met wieden.

 

Blauwe bessen

blauwe bessen

Ik heb 5 blauwe bessenstruiken die ik dit jaar helemaal heb ingepakt in groen zeer fijn gaas om zelf ook eens de bessen te kunnen oogsten, zaterdag oogstte ik de 3e ronde, dus dat is gelukt dit jaar. Alle andere jaren waren de jonge merels mij voor. Nu maken we elke zondagochtend boekweitpannekoekjes met blauwe bessen. Ik oogstte gisteren een kilo, dus heb ik ook nog 3 zakken blauwe bessen ingevroren. wil jij ook blauwe bessen kweken? Bestel dan hier online je struik: klik hier

 

 

 

Groenten oogsten

groenten oogst augustus

Ik oogst elke dag patisson, die groeien zo ontzettend snel en ze zijn echt het lekkerst als ze zo groot zijn als een tennisbal. Daarnaast oogstte ik courgette, tomaat, paprika, aubergine, pepers, basilicum en bieten. We aten sperziebonen, aardappels (uit de tuin) en koude scharrelkip met pruimen chutney (zelfgemaakt).

 

 

 

 

Opbinden en snoeien

zwanenhals kalebas

Elke zaterdag is mijn lief bezig met zijn pompoenen, de fantastische zwanenhals kalebas is een van zijn pronkstukken, deze kalebas groeit alleen in de kas, zoals jullie weten hebben we sinds dit voorjaar een kas, dus dat ik gelukt. Pompoenen en kalebassen groeien super makkelijk, als er eenmaal 3-5 vruchten per plant aan zitten haalt hij de rest van de uitlopers weg. De plant groeit snel, dus dat doet hij elke week. Daarnaast wordt elke week het gras gemaaid door hem.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*