Raapstelen_Brassica_campestris_greens

Raapstelen

Een van de onbekende maar frisse en kruidige voorjaarsgroente zijn raapstelen. Het is een koolsoort waarvan de jonge blaadjes gegeten worden. Heerlijk in een stamppotje.  Zaai ze en geniet van deze verrassende groente.

Raapstelen

Wat zijn raapstelen?

Het zijn de jonge bladeren en bladstelen van koolsoorten. Meestal wordt het blad van meiknolletjes geteeld. Omdat het eigenlijk de eerste bladeren zijn die na de winter worden geoogst zijn raapsteeltjes een typische lentegroente. De blaadjes zijn fris groen, knapperig en kruidig. Het smaakt een beetje naar een combinatie van spinazie, rucola of mosterd.

Hoe kweek je raapstelen?

Koolsoorten hebben een voedzame grond nodig om te groeien. Omdat raapstelen de blaadjes zijn van een koolsoort hebben ze net als andere koolsoorten een rijk bemeste aarde nodig. Spit de aarde om en maak de aarde fijn met een hark. Indien de aarde niet bemest is, mest deze dan met koemestkorrels. Trek met de stok van de hark een rechte lijn in de aarde van 0,2 cm diep. Geef elk zaadje 0,5 cm ruimte. Tussen de rijen heb je 20 cm nodig. Bedek na het zaaien de aarde met 0,5 cm aarde. Druk de aarde voorzichtig aan en zorg dat de aarde vochtig is zodat de zaden kunnen kiemen. De beste zaaitijd is begin maart.

Raapstelen oogsten

Raapstelen_Brassica_campestris_greens

Als de planten 10-15 cm hoog zijn snij de je raapstelen af. De wortels laat je in de aarde. Grote kans dat ze nog een keer gaan groeien, dan kun je nog een keer oogsten.

Raapstelen bereiden

Het lekkerst vind ik de klassieke bereiding in een stamppotje. De rauwe raapstelen worden gewassen en in kleine stukjes gesneden en door de gare aardappelen gehusseld met zout en een flink stuk roomboter. Hierbij blijft de kruidige smaak van de groente behouden.

Wil je je ook raapstelen kweken?

Ik gebruik de zaad van de raapstelen Namenia/bladmoes. Zij geven een iets snellere en grovere groei dan de gewone raapsteel.

Wil je raapsteelzaad online bestellen met 10% koring? Vul dan de code “moestuinstart” in. Klik hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*