rode mergkool

Vergeten groente Rode Mergkool

Lees meer over de vergeten groente rode mergkool. Het bijzondere van de rode mergkool is dat je de bladeren oogst. De plant laat je staan, die maakt weer nieuwe bladeren. Heel efficiënt dus. De bladeren zijn in dunne repen gesneden gemakkelijk te wokken, ze smaken een beetje naar boerenkool.

vergeten groente rode mergkool

Waarom is rode mergkool (cavalier rouge) een vergeten groente?

Mergkool is een groepsnaam voor boerenkool soorten die een stevige stengel hebben, zoals ook de cavalo nero en de gewone boerenkool. De oorsprong van deze kool ligt in de Romeinse tijd in Europa, toen werd deze vruchtbare kool veel gekweekt. De bladeren worden geplukt terwijl de plant blijft staan, de nerven van de bladeren worden als veevoer gebruikt. Het is een snelgroeiende stevige kool soort, ongevoelig voor ziekten. Echt een oerkool. De planten kunnen de hele winter blijven staan, er kan dus de hele winter geoogst worden. In het voorjaar komt er een bloem in de top, als je wilt blijven oogsten is het handig om de bloem weg te halen. Maar waarom is deze heerlijke en makkelijk te kweken mergkool nu vergeten?

  1. Boerenkool is lekkerder?
  2. De kool is niet mooi genoeg?
  3. De bladeren blijven na het oogsten niet lang vers

Het juiste antwoord is 3, zodra de bladeren geplukt zijn worden ze binnen een uur slapper, ik doe ze na het plukken meteen in een bak koud water, afspoelen en meteen wokken. Boerenkoolbladeren blijven langer mooi. Rode mergkool is dus echt een kool voor tuinders, oogsten, bladeren snijden, wassen en wokken. De smaak is pittig met een lichte kool smaak, stevige bite. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*