hazelnootboorder

Hazelnoten kweken

De hazelnoot is een heel gewoon nootje, meestal verwerkt in chocoladepasta en gebak. Maar als je zelf hazelnoten kweekt wordt hij ineens heel bijzonder. De mooie groeiwijze, het kraken en roosteren van eigen hazelnoten is een feest. Ineens zijn ze speciaal en exclusief. Hazelnoten zijn een inheems gewas, ze horen in ons land en zijn daarom ook super makkelijk te kweken, lees meer en doe mee!

Hazelnoten kweken

hazelnoten kweken

 

 

 

 

 

De naam van een hazelnotenstruik is hazelaar. (Corylus Avellana). Het is een struik die onopvallend is. Ze groeit in een bosje en is best wel hoog. Ik denk wel 3 meter hoog en hij kan nog uitgroeien tot 6 meter hoog. De hazelaar bloeit voordat er bladeren aan de struik zitten, de bestuiving is afhankelijk van de wind. Aan de hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloemen apart. De mannelijke bloemen hebben de vorm van katjes en zijn al in de zomer aanwezig in de oksels van de bladeren. Ze bloeien in januari. De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks in een klein knopje bij elkaar. Meerdere hazelaars bij elkaar geeft een betere bestuiving en meer hazelnoten. Ik heb er zelf 2 staan in een hoekje naast het fietsenhok. Door de hoogte van de hazelaar geeft hij wat privacy aan de tuin. De struiken zijn te geschikt voor een wat grotere tuin. Als je een hazelnoot in de grond stopt en laat ontkiemen gaat hij na 10 jaar vrucht dragen. Een geente hazelnoot geeft noten na 3 jaar. Hazelnoten zijn inheems en winterhard. Hazelnoten zijn valfruit. Als ze rijp zijn in september/oktober vallen ze van zelf naar beneden. Je kunt hazelnoten als haag of als windsingel of als bosje planten. De plantafstand is 5 x 3,5 meter. Als haag om de 2 meter. Een aan te bevelen ras is Corylus "Webb Prize Cob" De hazelaar geeft behoefte aan luchtige vochthoudende grond met een PH waarde van 5-7. Te natte grond is af te raden. De hazelaar groeit prima in volle zon en half schaduw. Snoeien is over het algemeen niet nodig.

Voedingswaarde hazelnoten

hazelnoot bij zonsondergang

 

 

 

 

 

 

 

Hazelnoten vallen onder de naam superfoods. Er zitten 682 kcal in per 100 gram. Ze zitten vol waardevolle voedingsstoffen zoals 14,2 gram eiwit, 62,5 onverzadigd vet, vitamine B1, B6, B11, B12, C, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Hazelnoten planten

hazelnootstruik in bloei

 

 

 

 

 

 

De beste tijd om hazelnoten te planten is het najaar als de bladeren gevallen zijn. De hazelaar heeft de hele winter om te wortelen en kan in het volgend jaar zijn eerste hazelnoten geven. Wil je ook hazelnoten kweken en de planten online bestellen? klik hier

Ongedierte

hazelnootboorder

 

 

 

 

 

 

 

De hazelnoot wordt graag gegeten door de hazelmuis, die is denk ik zeer zeldzaam. Helaas legt de hazelnootboorder zijn eitjes in de noot (als de schil nog zacht is). Uit die eitjes komen larven, die eten de hazelnoot op en maken een gaatje in de bast en verlaten de hazelnoot. Zo tref jij de hazelnoot totaal leeg aan. Meestal vallen de nootjes die zijn besmet het eerste af. Daarna hou je bij een beetje geluk nog goede hazelnoten over. Vorig jaar ging dat bij ons inderdaad zo. Dit jaar hebben we geen volle noot meer kunnen ontdekken. Helaas.

Salade met hazelnoten en courgette

salade met hazelnoten

 

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig voor 4 personen:

 • Een hand hazelnoten gepeld en geroosterd.
 • 1 courgette
 • 5 Aardperen
 • Hand rucola
 • 100 gram schapenfeta
 • Voor de dressing: 3 el witte balsamico, 1 el notenolie, 1 thl. mosterd (maille scherp), 1 thl. honing, zout, peper naar smaak.

Bereiding

 1. Schaaf linten in de lengte van de courgette.
 2. Spray de koekenpan in met olijfolie
 3. Bak de linten kort tot de bruine plekken of strepen krijgen.
 4. Borstel de aardperen goed schoon
 5. Snij ze in blokjes van 1 cm (ik schil ze niet)
 6. Bak de blokjes na de courgette in de koekepan tot ze iets zachter zijn.
 7. Snij de feta in blokjes van 1 cm
 8. Meng de feta en de aardpeer en de dressing.
 9. Verdeel de courgettelinten over 4 borden, versier met het aardpeer/feta mengsel.
 10. Strooi de hazelnoten over de salade.
 11. Leg blaadjes rucola aan de zijkant.

PS; Deze salade heeft een heerlijke nootachtige smaak, waarbij de hazelnoten en aardpeer elkaar versterken. Door de feta krijgt de salade body, door de rucola kleur en pit.

 

 

 

 

2 Reacties

 • Willem den Engelsman

  Beste,

  Een interessant artikel over de hazelnoot.
  Heb een flinke struik staan die grote langwerpige hazelnoten geeft.
  Wil gaarne m.b.v. v/d noten deze struik vermeerderen.

  Moeten de noten met schil of zonder schil in de grond gestopt worden?

  Alvast bedankt voor uw antwoord,

  Met vriendelijke groet,

  Wllem

  • Jane Appel

   Beste Willem,

   Dat is een interessante vraag. De noten planten zich in de natuur ook voort, gewoon door te vallen en weer te ontkiemen. Daarom mijn advies: hazelnoten met dop in de aarde stoppen in september (oogsttijd). In het voorjaar komen ze dan op. Voor de zekerheid zou ik 10 ongepelde biologische noten in de grond stoppen. Biologisch omdat hazelnoten worden soms gespoten tegen de hazelnootboorder. Ik weet niet of ze daarna nog ontkiemen. Tien omdat muizen, eekhoorns en sommige vogels ook dol zijn op hazelnoten. Dan wordt het risico meer gespreid. Ben benieuwd of het lukt. Succes.
   Mvg tuingroet Jane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*