sla zaaien in het voorjaar

Een nieuwe start met het tuinseizoen

wortels zaaien

Vandaag 15 januari maakte ik een rondje door de moestuin. Verassend veel groenten staan er nog. Te beginnen met de spruitjes, palmkool en schorseneren. In de kas: spinazie, sla en veldsla. De knoflook heeft mooie groene sprieten. Een mooi begin van het jaar toch?

Een nieuw jaar

Wat is het eerste wat ik in het nieuwe jaar ga doen in de moestuin? De kas lacht me toe en ik besluit om wortelen “Amsterdamse bak” te gaan zaaien. Deze wortelen worden vanouds door tuinders in broeibakken gezaaid, een hele vroege wortel dus. De aarde diep omspitten, anders kunnen de wortels niet naar beneden groeien. Mest is niet nodig. Wortels 2 mm diep zaaien in een rij. Zaai dun, elk zaadje wordt een plantje met een wortel er aan. Deze hebben ruimte nodig om te te groeien. Aarde besproeien met water uit de broes. Dan wortelvlieg poeder er op strooien. Ik gebruik ECOstyle WortelvliegVrij. Het is een kiezel-kruidenpreparaat. WortelvliegVrij verandert de bodemgesteldheid rond het gewas waardoor de vlieg op het verkeerde been wordt gezet.. Op de zavelgrond hier hebben we veel last van de wortelvlieg. Is de wortel eenmaal aangetast dan is ie oneetbaar. Zo jammer van het werk en de tijd. Nadat de wortels zijn opgekomen om de paar weken het wortelvlieg poeder blijven strooien. Je kunt de wortels ook afdekken met fijn gaas, dan kunnen de wortelvliegjes er niet bij. Ook aaltjes in de grond helpen bij het eten van de wortelvlieg larven. Deze kun je online bestellen. Wortels naast uien telen is een vaak beproefd middel, maar dat helpt bij mij helaas niet.

Tuinbonen

Daarnaast ga ik binnen aan de gang met tuinbonen. Tuinbonen kunnen prima tegen kou, Door ze binnen te laten kiemen in een potje met aarde en ze later uit te planten versnel ik de oogst. Zo laat ik een zakje binnen kiemen en zaai ik in februari het andere zakje buiten uit. Op deze manier heb ik twee oogst momenten van die heerlijke voorjaarsgroente.

Moestuin start voor kinderen

Kinderen meenemen in de moestuin, al spelenderwijs leren dat eten uit de natuur komt, hoe geweldig is dat. Deze tip wil ik met jullie delen; de organisatie moestuinieren met kinderen organiseert cursussen voor (groot)ouders en kinderen om spelenderwijs te leren tuinieren. Klik op de link en doe mee: moestuinieren met kinderen

Wat ga jij als eerste zaaien dit jaar?

PS: wil je nog zaden kopen? Kijk dan op: zadenkopenonline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*