vierkantemetertuin winter eeuwige moes

De vierkante meter wintertuin

Hoe komt de vierkante meter tuin de winter door? Het is leuk als er iets in staat wat gewoon door groeit of in ieder geval groen is. Ik heb geïnvesteerd in een aantal groenten en door de zachte winter ziet de vierkante meter wintertuin er gezellig uit. Lees meer.

De vierkante meter wintertuin

vierkantemeterwintertuinvierkante meter tuin wintervierkantemeter wintertuin

 

 

 

 

 

 

 

Broccoli:

Broccoli is een groente die het beste in het voorjaar en najaar groeit. Daarom een goede wintergast in de vierkante meter tuin. Bij mij staat hij in bloei, niet op tijd geoogst. Je oogst als de knoppen nog dicht zijn. Nu hij eenmaal bloeit laat ik hem zaad vormen, dan hoef ik geen broccolizaad te kopen dit jaar.

Wortelen:

Ik heb het al vaker gedaan, een handje zaad in de nazomer in de (sier en moest) tuin strooien en ja hoor, in het voorjaar heb ik wortelen. Zo ook gedaan in de vierkante meter tuin en ook dit lukt, ze komen gewoon op. Als het heel erg gaat vriezen (meer dan 5 graden onder nul) leg een een vliesdoek over de tuin.

Eeuwige Moes of Mergkool:

Deze kool heb ik een keer gezaaid en zaait zichzelf uit, vandaar de naam eeuwige moes. De koolsmaak is niet zo lekker dan bij voorbeeld een witte kool, maar het feit dat hij zo makkelijk groeit in tegenstelling tot alle andere kool maakt veel goed. Je oogst de blaadjes en de plant groeit gewoon door.

Veldsla:

Deze sla zaai ik in augustus, het komt op na een week en na 3 weken kun je oogsten. Maar nu kom het goede nieuws, deze sla heeft anti-vries in de blaadjes en blijft de hele winter goed. Hij groeit niet door in de winter. Dus heb ik 3 bedden gezaaid en eet de hele winter veldsla. Ik heb ook een paar plukken in de vierkante meter tuin gezet. De smaak van veldsla is heerlijk verfijnd en aromatisch.

Biet of kroot:

Biet is eigenlijk niet zo geschikt voor de winter, maar door de zachte winter blijft hij goed. Je zaait hem in maart.

Bosaardbei:

Dit is de leukste plant van de vierkantemetertuin omdat hij altijd groen is en vanaf het voorjaar tot het gaat vriezen bosaardbeien produceert.

Palmkool:

Deze kool wordt ook wel Cavolo Nero genoemd, die heerlijke Italiaanse kool die naar boerenkool smaakt maar veel verfijnder is. Prachtig om te zien en de hele winter oogstbaar.

Peterselie:

altijd groen en oogstbaar basiskruid, onmisbaar in de keuken. Koop een keer een pot en zet hem in je vierkante meter tuin. Zaaien duurt eindeloos en je hebt veel te veel zaad voor een minituin. Na 2 jaar gaat de peterselie bloeien, dat is het einde van het verhaal. Koop een nieuwe pot of laat de bloemen zaad schieten en zaai die zaadjes opnieuw. Zaaien van peterselie vraagt geduld, de zaden komen op 6 tot 8 weken na het zaaien. Je zaait in maart.

PS: Er is nog een leeg vak, je zou kunnen proberen om daarin al wat spinazie of wilde rucola te zaaien. Vast voor het voorjaar. Bij vorst afdekken met vliesdoek. En je hebt je eerste mixed salad te pakken in maart: veldsla, rucola of spinazie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*