Koolrabi
Koolrabi is een beetje onbekende sappige verfijnd smakende knolgroente, makkelijk te kweken en rauw heerlijk te verwerken in salades. Het is een koolsoort die een beetje naar bloemkool smaakt. Zaaien gaat prima, plantjes kopen sneller. Mijn koolrabi's zijn nu rijp, geniet mee.
koolrabi
Wetenswaardigheden: Koolrabi is een koolsoort die in licht groen en paars verkrijgbaar is. Hij is familie van de Broccoli en de Boerenkool. Waarschijnlijk komt hij IT Noord-Europa, in Duitsland is het een bekende groente. De koolrabi is een knol die boven de grond groeit, het is eigenlijk een verdikking van de stengel. De smaak is verfijnd, zacht met een vleugje kool smaak. Het is daar door een groente die heerlijk is om rauw te eten, geschaafd in dunne plakken of repen, de knol is enorm sappig en hapt heerlijk weg met mayonaise of een ander lekker dipsausje.
VOEDINGSWAARDE KOOLRABI RAUW (PER 100 GRAM) (bron groente en fruitbureau)
-
ALGEMEEN
-
KCAL30
-
EIWIT2 g
-
KOOLHYDRATEN4 g
-
VET0 g
-
VERZADIGD VET0 g
-
VEZELS2,8 g
-
VITAMINEN
-
RETINOL0 mcg
-
BÉTA-CAROTEEN11 mcg
-
D0 mcg
-
Emcg
-
B10,04 mg
-
B20,05 mg
-
B60,09 mg
-
FOLIUMZUUR82 mcg
-
MINERALEN
-
NATRIUM10 mg
-
KALIUM500 mg
-
CALCIUM90 mg
-
FOSFOR60 mg
-
MAGNESIUM43 mg
-
IJZER1 mg
-
SELENIUM1 mcg
-
ZINK0,26 mg
Koolrabi kweken
De eerste jaren heb ik koolrabi gezaaid, ik begon in maart, de zaden kiemen makkkelijk, maar ik had er veel te veel. Ik deelde ze me mijn tuinbuurmannen. Maar nu komt het: omdat Koolrabi echt een kool is, heeft ze last van knolvoet. Dat is een gevreesde ziekte waarbij de knol vervormd wordt en er nooit een koolrabi komt. Eenmaal knolvoet in de grond, gaat het er bijna niet meer uit. Ik heb nu daarom een heel streng kool regime, een keer per 6 jaar mag er op een stukje aarde kool groeien. Koolrabi zaaien doe ik niet meer, veel te veel plantjes. Ik koop nu elk jaar 6-10 plantjes bij de kweker en poot ze uit in april op een stukje grond waarop 5 jaar geen kool groeide. Wat betreft de aarde, goed gespitte vochtige luchtige aarde met voldoende voedingsstoffen zoals kalk zijn belangrijk omdat de wortels oppervlakkig wortelen. Zie boven op de foto het resultaat. Omdat ze allemaal tegelijk goed zijn is 6 een prima aantal voor mij. Je kunt Koolrabi's ook prima eind augustus poten en in het najaar oogsten.
Koolrabi eten
Koolrabi droogt snel uit, dus oogsten en eten, zeker als de knol is aangesneden.
PS: Ik eet de koolrabi vanavond in dunne schijfjes gesneden met meloen en een dip van mayonaise en kwark.
.