walnotenboom

Walnotenboom planten

Een walnotenboom is als een kostbaar juweel, hij wordt elk jaar mooier en meer waard, de walnoten komen namelijk met de jaren. Gemiddeld na zo'n 7 jaar geeft hij de eerste noten, het eerste jaar een stuk of 3, daarna 7, ja het gaat tergend langzaam, maar daarna ineens zo'n 50, en weer later een ontelbare vracht noten. Wil je ook een walnotenboom? Lees hier de tips.

walnotenboom planten

 

 

 

 

 

 

 

De geschiedenis van onze walnotenboom 

Een klein buurjongetje Eli stopte eens een nootje in de grond en een boompje ontstond. Maar de tuin van de buren is niet echt groot en de boom stond voor de zon. Toen kwamen wij er wonen en wilden de boom wel overnemen. Zo gebeurde dat een al wat oudere notenboom verplaatst werd naar onze tuin, waar we nu (2015) al weer 7 jaar wonen. Dit jaar hadden we ineens meer dan 50 walnoten. Inmiddels zijn er kleinkinderen bij onze buren, dus gaven we jaarlijks een aantal noten terug, zodat zij die weer kunnen planten en zo is de cirkel rond. 

walnoten

 

 

 

 

 

Walnoten rassen

Walnoten groeien altijd al in de Europese bossen dus ook in Nederland. Het is aan te bevelen een walnotenboom te kopen in plaats van zelf te kweken  vanuit een zaailing zoals wij hebben gedaan. De gekochte walnotenbomen zijn geselecteerd op het snel geven van walnoten en zijn bovendien minder gevoelig voor ziekten. Er zijn oneindig veel soorten, ik noem de twee beste bekende inheemse walnoten soorten. Daarnaast heb ik nog een derde walnoot genoemd vanwege de bijzondere rode noten en kleinere omvang van de boom. Helaas is deze niet zelfbestuivend, dus kun je misschien je buren overhalen om er ook een te planten.

walnoten soorten
ras hoogte vrucht zelfbestuivend
       
Broadview 8-9 meter tamelijk groot, makkelijk te openen ja
       
Buccaneer 7-8 meter niet diep gegroefd, middelgroot, makkelijk te openen ja
       
Purpea 4-5 meter met rood blad rode noten  nee
       

Walnotenboom planten

walnotenboom

 

 

 

 

 

 

 

Een walnotenboom plant je bij voorkeur in november, als de bladeren eraf zijn. Een walnotenboom groeit in elke grondsoort. Hij heeft een lichte voorkeur voor kalkrijke gronden, ik geef daarom in het voorjaar een handje kalk. Graaf een kuil 25 cm groter en dieper dan de kluit. Gooi weer 25 cm losse aarde terug in het plantgat, dan kan de boom straks makkelijker wortelen. Plant de boom net zo diep als hij in de pot boven de aarde uit steekt. Geef een paar gieters water. Vul het plantgat op losse aarde en druk met je voeten het plantgat stevig aan. Weinig bemesten en weinig snoeien. Ik snoei alleen takken die door de takken van de pruimenboom heen groeien. 

Walnoten eten

walnoten eten

 

 

 

 

 

 

 

Walnoten zijn ontzettend gezond, ze worden onder de naam super food gepromoot vanwege het hoge aantal vitamines zoals A,B en E. Daarnaast zit de walnoot boordevol mineralen en gezonde vetten. Ik pel elke dag een handje walnoten, vooral vers van de boom als het vruchtvlees nog wit is het schilletje zacht vind ik ze heerlijk. Verder strooi ik ze met name over salades.

PS: Van oudsher werd er een walnotenboom naast de boerderij geplant vanwege de schaduw en omdat deze vliegenwerend werkt. Wij genieten in de zomer van ons koele zitje onder de walnotenboom.

 

 

 

1 Reactie

  • Henk van Steennis

    Bij het huis in de Betuwe (vette kleigrond), waar ik tot mijn 20e jaar gewoond heb, staat nog steeds walnotenboom, die meer dan 80 jaar oud is. Die boom heeft imposante omvang, is afgelopen twee decennia enkele keren door een boomchirurg gesnoeid en levert nog steeds werkelijk overheerlijke noten (vooral vers, dus wit vlees met geel schilletje).
    Vanwege de goede smaak van de noten van die boom overweeg ik één of meer noten ervan in mijn tuin met goede tuingrond te poten om te zien of daaruit een boom gaat groeien, die diezelfde lekkere noten oplevert.
    Voor het geval dat dit niet lukt en ik daardoor een nieuwe boom moet planten: van welk ras kan die oude boom in de Betuwe zijn?
    Bij voorbaat dank voor het nemen van de moeite te antwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*