zaad winnen

Zaad winnen

Oogst nu je eigen zaden om volgend jaar weer te kunnen zaaien. Denk aan zaden van erwt, peultjes, pompoen, peper, bonen, boomspinazie, rucola en meer. Zo eet je volgend jaar groenten van eigen zaden en is de cirkel rond.

tips zaden winnenpompoenzaad

borlotti bonen 

 

 

 

 

 Zaden oogsten

Kijk eens rond in de moestuin wat er nog hangt aan verdroogde zaden, bij mij hangen er nog verdroogde bonen aan de stokken, een verdwaalde pompoen, een per ongeluk bloeiende biet, een schorseneer die is gaan bloeien en nu uitgebloeide bloemen heeft (zaad), pepers die aan verdrogen zijn, courgettes die eruit zien als ontplofte bommen, resten quinoa, verdroogde zaden van basilicum, venkel en koriander, tuinbonen,  allemaal bloemen die zaden zijn geworden en die je kunt gebruiken om volgend jaar weer te zaaien. De mais had ik al eerder binnen gehaald, want de eksters en duiven zijn er gek op. Elke keer als ik een pompoen eet leg ik paar zaden op de vensterbank om te drogen. 

Stappenplan zaden oogsten

  1. Koop een stapel witte enveloppen 
  2. Pak een pen of stift
  3. Pak een mandje
  4. Loop door de tuin en zoek verdroogde bloemen of zaden, denk aan peulen, bonen, erwten, mais, doorgeschoten sla, spinazie, rucola, snijbiet, boomspinazie, borlotti, kruiden als basilicum, bloemen zoals lathyrus, alle bloemen die gebloeid hebben en zaad gevormd hebben.
  5. Pel het zaad er uit
  6. Laat het drogen als het nog niet droog is op een zonnige vensterbank
  7. Doe bonen en erwten een nachtje in de diepvries tegen de bonenkever
  8. Doe elke soort in een enveloppe
  9. Schrijf de naam van de groente/bloemen op de enveloppe (later herken je de bruine korrels niet meer)
  10. Hou de enveloppen open
  11. Zet ze recht op in een mandje (zie foto)
  12. Sommige planten kun je bewust laten doorschieten om zaden te winnen, zoals spinazie of sla
  13. Zaden winnen gaat makkelijk van pompoen, tomaat, peper, mais, paprika, bonen, tuinbonen, erwten, kapucijners, reuze spinazie, artisjok, basilicum, venkel en quinoa.
  14. Uien en knoflook zijn bollen die als ze te klein gebleven zijn, je kunt laten drogen en in het voorjaar altijd weer opnieuw kunt planten. Soms zaai ik uien en oogst de mini bolletjes en gebruik ze het jaar daarop als pootuien.
  15. Aardappelen kun je rooien en de aardappelen die in het voorjaar uitlopen kun je opnieuw planten.
  16. Aardperen kun je in principe eindeloos voort planten, je eet ze in de winter en in het voorjaar groeien ze weer verder.
  17. Wortels, kool en bietenzaad koop ik elk jaar weer opnieuw. Je oogst de knollen en kool voor dat ze bloeien.
  18. Als lid van stichting "De Oerakker"  van de landbouwuniversiteit Wageningen kweek ik eeuwige moes ( http://cgn.websites.wur.nl/pgr/deoerakker/netwerk.htm) Ik laat de kool zaad schieten en laat hem uit zaaien, van deze kool oogst je de bladeren. De naam eeuwige moes (groente) slaat op het feit dat de kool zich zelf voortplant als je hem laat groeien, een echte oergroente dus, maar echt heel lekker is hij niet, maar dat is persoonlijk. 
  19. Bewaar je zaden op een donkere en droge plek. (bij mij staan ze in de halkast)

Veel succes met zaad winnen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*