winter bloemkool

Winter bloemkool kweken

Ik was bij mijn vertrouwde zaadhandelaar, we hebben een mussenkolonie, daarom haal ik maandelijks 2 zakken speciaal voer en zag daar plantjes voor de winter bloemkool. Nu had ik al eens gelezen over weeuwenteelt, maar dat is het niet zei hij. De planten worden nu geplant en in het voorjaar heb je bloemkool, alleen zien ze er platter uit dan de gebruikelijke bloemkool. Teel ze ook.

Winter bloemkool kweken

Vroeger werd winter bloemkool vaak broccoli genoemd, wat niet zo gek is omdat broccoli op zijn best is in het koude voorjaar en koele najaar en met gemak een niet te strenge winter overleeft. Toch is de wnter bloemkool een echte bloemkool en geen broccolli. 

De groeisnelheid is lager dan bij gewone bloemkool, alhoewel dit voornamelijk ook met het teeltseizoen te maken heeft. De winterbloemkool is hoger dan de bloemkool en de bladeren zijn smal met dikke, witte gegolfde ribben. De bloem is platter dan een zomer bloemkool en wordt vaak minder mooi gevonden.  Vooral de vastheid van de kool is minder groot.  Alhoewel dit bij de huidige moderne hybriderassen al sterk verbeterd is. De smaak van winter bloemkool wordt door volkstuinder geprezen en zelf beter genoemd dan de gewone bloemkool.

WInter bloemkool telen

De teelt van winterbloemkool is een uitdaginf.  Maar het is zo spannend om ook in winter nog iets in de moestuin te kunnen kweken, dat ik onmiddelijk de uitdaging aan  gegaan ben. Voor de zekerheid heb ik ze wel in de koude bak gezet, dan kan ik er bijal te gek weer glasramen over doen. Vriesweer, zonder sneeuw, met uitdrogende oostenwinden doet namelijk de al gevormde kooltjes bevriezen. Bij nog strengere vorst zal de volledige plant uitdrogen. De bevroren wortels kunnen niet voldoende water opnemen  om de verdamping bij droog vriesweer te volgen. Een beetje sneeuw is niet erg.

In de winter 1998-1999 was er nog een heel sterke uitval van winterbloemkoolplanten door de natte winter.  Zorg er in ieder geval voor dat er geen stilstaand water tussen de bloemkool planten blijft staan.

Winterbloemkool groeit het beste in de  kustgebieden, vanwege geringe vorst en voldoende vocht. Zeeuws Vlaanderen is een bekend teelt gebied.  De naamgeving van het ras "Walcheren Winter" komt hier vandaan. Ook in de kuststreek van Bretagne en de Loirestreek wordt winterbloemkool veel gekweekt. Uit deze regio komt het ras "Vroege van Angers".

winter bloemkool

 

 

 

Hoe teel je winterbloemkool succesvol?

Koop gezonde planten en plant in september. Zorg dat je bij strenge vorst of overmatige regen je planten kunt beschermen onder vliesdoek of glas. In het vroege voojaar kun je de bladeren samen binden over de bloemkool heen. (een oude truc). Wel weer los maken na de vorst.

PS: ik zou niet weten waarom je deze winterbloemkool niet op je terras in een pot of in de vierkante metertuin zou kunnen kweken? Ik ontvang graag reactie in het voorjaar.

.

 

 

 

 

 

Teeltzorgen

Winterbloemkool die eind juni gezaaid is kan uitgeplant worden na 15 augustus en liefst voor het einde van de maand.  Je kan dun uitzaaien in vollegrond en dan  zonder verspenen uitplanten.   Maar misschien is het toch makkelijker in een zaaibakje uit te zaaien en na twee weken te verspenen in een kleine perspot of bloempot.  Zo zullen de planten na het uitplanten beter aanslaan.

Plant ruimer dan gewone bloemkool, ongeveer 75 x  60 cm. Op die manier kan het gewas tijdens de natte herfstmaanden  sneller opdrogen. De kans op een aantasting van valse meeldauw wordt kleiner.   De grond moet vruchtbaar zijn en goed bemest, maar niet al te stikstofrijk.  Lichte grondsoorten geven over het algemeen een minder vaste kool.

Op natte gronden plant je best uit op verhoogde bedden.

Klassiek is de teeltopvolging met vroege aardappelen.  Ook vroege erwten of spinazie kunnen een goede voorvrucht zijn.

 

Plagen

Alhoewel de infectiedruk van insecten minder groot geworden is moet je  tijdens de opkweek en in het vroege najaar toch nog  opletten voor de koolvlieg, rupsen en aantastingen van melige koolluis. Komen de planten gezond de oktobermaand in dan hoef je geen plagen meer te vrezen.

Het zaaien en de opkweek van de planten kan best gebeuren onder insectengaas.  Na het uitplanten gebruik je voor alle zekerheid een koolkraag, alhoewel de koolvlieg dan al minder actief is en minder eitjes afzet. Een aantasting van de koolvliegmade loopt meestal niet meer faliekant af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*