vierkantemetertuinwinter

Winteroogst in de vierkante meter tuin

Maak je vierkantemeter tuin nu winterklaar. Zet er Cavolo Nero, Eeuwige moes en Veldsla in en je kunt de hele winter oogsten. Doe mee!

vierkantemetertuinwinter

 

 

 

 

 

 

 

Cavolo Nero (Palmkool)

Dit is een soort boerenkool, alleen zijn de blaadjes zachter en smaken ze verfijnder. Het komt oorspronkelijk uit Italie, vandaar de naam. In spetember heb je geen tijd meer om te zaaien, dus probeer het te vinden in een tuincentrum. Als dat niet lukt, koop dan boerenkoolplanten, ook perfect. Planten, water geven in droge perioden en verder van de winter de blaadjes oogsten, er groeien in het voorjaar weer nieuwe aan. 

vierkantemetertuin cavolonero

 

 

 

 

 

 

 

Veldsla

Veldsla kun je nu nog net zaaien, de aarde is nog warm en er is nog zon. Zorg wel dat de aarde vochtig blijft. Veldsla kiemt al na een week. Maak de aarde luchtig met een spa of schep en zaai de zaden dun in het hele vak. Bedek met een halve centimeter aarde en druk de aarde aan. Deze winter eet je de fluwelige blaadjes uit eigen tuin.

vierkantemetertuin veldsla

 

 

 

 

 

 

 

Eeuwige moes (Reuzekool)

Deze plant zaaide ik vorig jaar als experiment. Hoe kan een plant eeuwig door gaan? Ik heb inmiddels begrepen dat je de plant eindeloos kunt stekken en dat ze dat bedoelen met eeuwig door gaan. Ik liet de plant bloeien met prachtige gele bloemen en de daarna liet ik de zaden ontkiemen. Dat ging helemaal van zelf. Dus nu is mijn reuzekool ook eeuwige moes geworden. Het is een losbladige kool, waarvan je de blaadjes plukt. De kool groeit daarna weer gewoon door. Er is ook een werkgroep "Eeuwige Moes" van de universiteit Wageningen waar ik als 'Eeuwige Moes' kweker lid van geworden ben. ­čśë Ik heb nog een aantal stekken staan, dus als je in Driebergen of omgeving woont, kun je ze komen halen. De plant rechts in het midden is de reuzekool.

vierkantemetertuin winter eeuwige moes

 

 

 

 

 

 

 

Wat staat er verder in de vierkante meter tuin?

Vaste plant platte peterselie, broccolli en bosaardbei. De broccoliroosjes  kun je tot ver in het najaar oogsten en dan weer vroeg in het voorjaar. Daarnaast rijpen de borlottibonen, die je deze winter als droogboon kunt eten. Oogst ze als de plant begint af te sterven. Pel de borlotti en doe ze een nachtje in de diepvries. Droog ze en eet ze in een winterse stoofpot. In het midden zijn wortels gezaaid die net op komen. Waarschijnlijk kan ik die het voorjaar oogsten. Geniet van je winteroogst in de vierkante meter tuin.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*