moestuin aanleggen

Sla zaaien in de zomer

Gisteren heb ik mijn laatste door geschoten sla krop weggegooid. Jammer genoeg heb ik geen kippen, die zijn er dol op, Vorige week nieuwe sla soorten gezaaid. Inmiddels zijn ze allemaal opgekomen, dank zij de hoge temperatuur en alle regen.

snijsla

I

 

 

 

 

 

I

Ik zaaide:

Babyleaf van Sluis

Gemengde sla van Vreeken

Gemengde sla van de Lidl

babyleaf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaaiproces volgen?

Elke week doe ik verslag van het zaaiproces. Ik ben zeer benieuwd welke sla soorten het gaan winnen. Sla zaaien in de zomer is niet zo'n goed idee, maar ik heb zo'n behoefte aan groene blaadjes. Doe mee en kijk welke sla wint.

Zelf sla zaaien in de zomer?

 Voor zomerteelt zaai je direct ter plaatse, op rijen met 25-30 cm afstand. Uitdunnen tot op 25 cm. Snijsla wordt altijd ter plaatse gezaaid, op rijtjes 10 cm van elkaar. Veldsla wordt meestal ter plaatse in volle grond gezaaid. Zaai in rijtjes, 15 cm van elkaar en 4 à 5 cm in de rij Sla is een lichtkiemer en moet altijd zeer oppervlakkig (2-5 mm) gezaaid worden. Bedek het zaad met een dun laagje zand en druk licht aan. Om de kieming te versnellen, kun je het zaad een nacht laten weken in fris water of afkoelen in de koelkast. Verhitting is niet goed voor slazaad: ideaal is een temperatuur tussen 10-15°C. Boven de 20 graden verloopt de kieming minder vlot. Hou bij warm weer de grond koel door het zaaibed af te dekken met een natte jutezak. Zaai zo dun mogelijk (1 zaadje om de 4-5 cm) en dun tijdig uit: zaailingen die te dicht bij elkaar staan geven nooit mooie kroppen. Steek- en pluksla mogen iets dichter op elkaar gezaaid worden (2-3 zaadjes per cm). Zaai niet te veel tegelijk, maar iedere veertien dagen een beetje, zodat u altijd verzekerd bent van verse sla.

Uitplanten

Bij een grootte van ong. 6 cm of 3-5 blaadjes worden de voorgezaaide slaplantjes uitgeplant. Probeer de plantjes altijd met kluit uit te planten. Maak de kluit goed nat voor het verplanten. Bij het uitplanten de kraag van de jonge plantjes niet ingraven. Reken ongeveer 25 à 30 cm tussen de rijen en 20-25 cm in de rijen, voor ijsbergsla en bindsla iets meer. Direct na het uitplanten, behalve bij vochtig weer, begieten. Ook bij droog weer om de 2 à 3 dagen begieten, bij voorkeur 's ochtends zodat de bladeren niet te lang nat blijven. Gieten helpt tegen doorschieten. Verwijder regelmatig het onkruid om schimmels en slakken tegen de gaan. Om die reden beter niet mulchen. Een waterdoorlaatbaar gronddoek, dat het onkruid tegenhoudt, de verdamping beperkt en de kans op rot vermindert, dan wel.

Aarde

Sla vraagt een humusrijke grond die goed vocht vasthoudt. Als de grond, ook gedurende korte tijd, niet vochtig genoeg is, zal de sla doorschieten. Op zandgrond groeit kropsla sneller, maar de kroppen zijn losser. Zwaardere grond geeft een tragere groei, maar vastere kroppen. Dien voor het zaaien een flinke dosis compost of goed verteerde stalmest toe. Vermijd stikstofbemesting en snelwerkende meststoffen, omdat ze het nitraatgehalte in de sla kunnen verhogen en de kans op ziekten vergroten. Voor veldsla mag de grond 's winters niet te nat zijn. Eventueel zaaien op verhoogde bedjes.

Standplaats

In het voorjaar en de herfst moet sla op een lichte en zonnige plek staan, in de zomer liever een beetje schaduw. Veldsla verdraagt ook lichte schaduw. Het best is in de moestuin een apart perceeltje voor sla te reserveren, in een wisselschema waarbij hij om de 3 à 4 jaar op dezelfde plaats terugkomt. Je kunt sla ook zaaien tussen trager groeiende gewassen, bv. tussen jonge prei of erwtjes, of om rijtjes van traagkiemende groenten, zoals wortelen en schorseneren, te markeren. Ik heb allemaal schuine vakken in de tuin in de vorm van een ster. Elk groentevak heeft een rand, o.a. met sla. Veldsla is een nateelt die op lege grond of tussen late teelten kan gezaaid worden.

Sla in pot of vierkante metertuin

Alle slasoorten kunt u in een pot of vierkante meter  tuin kweken, zelfs in een gewone bloempot op de vensterbank. In een grote bloempot of -bak kun je verschillende slasoorten combineren. Geef bij droog weer regelmatig water zodat de plantjes niet verdrogen. Ook veldsla kan perfect in een pot of bloembak worden gekweekt zodat je ook in de winter verse blaadjes kunt oogsten. 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*