gele kers tomaat

Gele kers tomaat

De gele kers tomaat "cocktail clementine" van Bolster is zo geweldig dat ik er een speciaal artikel over schrijf. De tomaten zijn diep geel, rijp bijna oranje, zo groot als een knikker. Ze smaken heerlijk aromatisch. Het meest bijzondere is het enorme productievermogen van deze tomatenplant. Ik zaaide hem in het voorjaar van 2015 en oogstte buiten onder een afdakje van juli tot nu (eind oktober). Mijn zus kweekte hem in de kas en oogstte al in juni en oogst nu nog steeds. Zonder een spoortje van ziekten als tomatenrot. Deze tomaat krijgt van mij een medaille.

gele kers tomaatkerstomaat clementinegele kerstomaat clementine

 

 

 

 

Gele kers tomaat kweken

In april zaaide ik het zaad in plastic potjes met potgrond en zette ik de potten op de grond op een lichte plek met vloerverwarming (18-21 graden). Ik vul eerst de potten met aarde, strooi 3 zaadjes per pot van 10 cm doorsnee, bedek de zaadjes met 0,5 cm aarde en geef water. Ik zaai niet al in maart omdat de planten dan zo door schieten en snel ziekten krijgen. Tomatenplanten kiemen snel (1 week-2 weken) en groeien snel, Zodra de plant 4 blaadjes heeft verpoot ik hem naar een grote pot van 75 cm hoog en 59 cm doorsnede. Ik zet eerst een stok van minimaal een meter in de pot en zet daar het plantje bij. Na 21 mei gaat de plant naar buiten onder een afdakje op een zonnige plek. Regelmatig water geven en de plant steeds opbinden. Dieven is noodzakelijk. (nieuwe plantjes uit de oksel van de plant halen). Bij deze gele kers komen er ook nieuwe plantjes aan de bloemstengels. Die heb ik ook weggehaald. Verder is het even geduld hebben, maar als de tomaatjes eenmaal gaan komen houdt het niet meer op. Mijn zus een ervaren tomatenkweker zei "ik heb nog nooit zoiets mee gemaakt" Ik kweek de tomaten buiten, mijn zus kweekt ze in de kas. In de kas kun je zeker 3 weken eerder oogsten. Deze tomatenplant vormt een grote tros boven in de plant, dat is niet heel sierlijk, maar met deze oogst hoor je mij niet mopperen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*