Druiven kweken
Druiven kweken kan elke tuinder, heb je een zonnige plek in je tuin dan lukt het altijd. Een druif stelt niet veel eisen aan de grond kan goed tegen droogte. Snoeien kun je doen als je minder ruimte hebt of als je grotere trossen druiven wilt oogsten. Ik kweek drie soorten druiven, met name de klassieke in Nederland gekweekte druif Boskoop Glory is een fijne druif om mee te starten. Deze blauwe druif zul je niet in de winkel aantreffen, door zijn dunne schil is hij niet te vervoeren, het is een sappige lekkere kleine druif met een verfijnde smaak. Wil je ook druiven kweken? Lees de tips.
Druiven kweken
- Plant je druiven (Vitis Vinifera) op een zonnige en beschutte plaats.
- De blauwe Boskoop Glory is de makkelijkste soort voor starters.
- Bij mij groeien ze prima op Zavel (zand en klei mengsel)
- Wel geef ik ze jaarlijks een schep kalk in het najaar en een schepje koemest in het voorjaar.
- Druiven wortelen diep, daarom hebben we weinig last van droogte.
- Het eerste jaar heb ik geen oogst gehad, alleen van de Boskoop Glory. Ik snoei de druivenplant afhankelijk hoe ik hem wil laten groeien.
- De eerste snoei doe ik als de druiventrossen er aan zitten in juni, dan houd ik bij leidruiven een lange tak over en snoei alle zijtakken er af zonder trossen druiven.
- Tijdens de eerste uitloop in mei als er groene lawine aan takken en bladeren ontstaat heb ik altijd een enorme behoefte om te gaan snoeien, maar dit mag echt niet, bij snoei komt komt er wit melksap uit de stengels en de plant bloed dood.
- In februari is de druif helemaal kaal en zie je goed hoe de takken lopen. Dan snoei ik opnieuw. Ik houd een hoofdtak over en snoei ik alle zijtakken weg tot op een oog.
- De druiven op een rekje snoei ik helemaal kaal in januari op een tak na. Die leid ik rond het hekje.
- Druiven krenten doe ik als hobbyist niet aan. Bij de los groeiende Muscat ik het ook niet nodig. Als je grotere druiven wilt is het wel aan te bevelen.
- Druiven zijn van oudsher gevoelig voor schimmelziekten als meeldauw. De tegenwoordig geteelde rassen zijn meestal schimmel bestendig gekweekt. Het is handig om daar op te letten als je een druif wilt gaan kopen. Als hobby kweker wil ik niet spuiten. Als de groei omstandigheden goed zijn: beschut en zonnig voorkom je ook ziekten.
- Druiven zijn zelfbestuivend, je hoeft dus maar een plant te kopen om druiven te kunnen oogsten.
- Ik kweek druiven om vers te eten, als ik er te veel heb maak ik er gelei van. Als ik in de toekomst echt veel druiven krijg ga ik ze laten drogen tot rozijnen.
- Wijn maken vind ik geen optie omdat mijn aarde geen kalk of kiezel bevat, dit is echt nodig om goede wijn te kunnen maken.
- Met de boven staande druiven soorten heb ik ervaring omdat ze in mijn tuin staan.
Soorten druiven
Boskoop Glory
Boskoop Glory is de meeste bekende soort in Nederland. Het is een makkelijke druif om buiten te kweken, niet voor niets is deze druif is al jaren de ideale druif voor iedere tuinder. De kleine diepblauwe druiven zijn heerlijk en zoet. De schil is dun. De plant hoeft niet gekrent te worden, snoeien is wel nodig, maar dit is noodzakelijk voor elke druif. De Boskoop Glory is een Amerikaanse hybride die verspreid werd door Boskoopse kwekers. De druif is geschikt als tafeldruif. Deze druif is in de derde week van september tot tweede week van oktober rijp afhankelijk van het weer.
Muscat Bleu
Deze druif wordt ook wel Muskaat Blauw genoemd of Blue Muscat. Kenmerkend voor deze druif is de losse trossen, er zit veel ruimte tussen de bessen, de pitten zijn groter dan de Boskoop Glory, de schillen dikker, de smaak zoeter, de druiven zijn een paar weken eerder rijp dan de Boskoop Glory. Wil je een lang oogst seizoen, dan is het handig om beide aan te planten. De Muscat Bleu kan goed ten kou en heeft weinig of geen last van ziekten en schimmels. Deze druiven zijn geschikt voor directe consumptie en het maken van wijn. Ze hebben net als elke druif een beschutte en zonnige groeiplaats nodig. De Muscat Bleu is een kruising tussen Amerikaanse en Europese rassen.
Bianca
Deze witte druif is een goede buitendruif voor het Nederlandse klimaat. Dit is echt een ras voor beginners. Op zich groeien blauwe druiven makkelijker in ons klimaat dan witte druiven, maar deze druif is een uitzondering. De plant moet even op gang komen, ik nam een jaar de tijd en werd dit jaar beloond met flinke trossen witte druiven. De trossen zijn middelgroot, langwerpig, de druiven zijn vrij klein en geel/groen. De smaak is zoet, fris en aromatisch. Dit druivenras is goed resistent tegen diverse (schimmel-)ziekten en is ook goed vorstbestendig.De Bianca is zowel geschikt voor directe consumptie (als tafeldruif) als voor de wijnen. De wijn die gemaakt wordt van de Bianca lijkt een beetje op een Sauvignon Blanc, wat mijn absolute favoriete wijn is. Maar ik heb er nog niet genoeg om er wijn van te maken. Ik kweek deze druiven wel net als een echte wijnbouwer in de vorm van een struik. Deze druif komt oorspronkelijk uit Hongarije. Deze druiven zijn eind september tot half oktober rijp, afhankelijk van het weer.
Druiven planten
Koop je druivenplanten in het najaar, ze hebben de hele winter om te wortelen, dan heb je volgende zomer je eerste druiven. De kluit van de druivenplant moet goed vochtig zijn, zet daarom de struik eerst in een emmer met water. Graaf een plantgat van 50 cm diep en 30 cm in het vierkant. Maak de grond goed los. De de plant in het gat en poot hem net zo diep als hij in de pot zat. Zorg dat de entplaats boven de grond is. Vul het plantgat met humusrijke grond. Geef een hele gieter water en druk de grond stevig aan met je handen. Zet druivenstruiken een meter uit elkaar. Of laat een zonnige zuidmuur begroeien met een druif. Ook kun je druiven in een pot kweken. De opbrengst is meestal wel iets lager.
Drie manieren om druiven te laten groeien
- Als een tros aan de muur:
2. Aan een lange stengel over een muur:
3. Druiven op een rekje
Geschiedenis van de druif
Druiven zijn een van de oudste vruchten die door mensen gegeten worden. Er zijn resten van druiven aangetroffen in Egyptische graven rond 3100 jaar geleden voor Christus. De Grieken dronken al wijn in de tijd van Homerus, in de Bijbel staan verhalen over het kweken van druiven in de tijd van de Ark van Noach. De Romeinen hebben een grote invloed gehad op de verspreiding van druiven in Europa, overal waar zij land veroverden namen zij de druivenstokken mee. Druiven groeiden van oorsprong in warme landen. Op dit moment is het aantal wijngaarden in Nederland groeiende, in 2011 waren er in Nederland 200 wijngaarden. (bron website :Wijngaarden in Nederland")
Meer weten over de moestuin?: klik hier
Wanneer snoei je best de druiven?
Beste Robert,
In januari voor de sapstromen op gang komen.
Veel succes Jane