Aardbeien planten in augustus
Waarom aardbeien planten in augustus en niet in het voorjaar? De nieuwe plantjes hebben alle tijd om in het najaar inwendige bloemknoppen te vormen zodat je in juni heerlijke aardbeien kunt oogsten. Doe je mee!
Aardbeien planten in augustus
Kijk waar de oude aardbeiplanten stengels hebben gemaakt waar een nieuw plantje aan zit. Soms is dat nieuwe kleine plantje ook al weer geworteld. Knip het nieuwe plantje los van de oude en zet het in de aarde, liefst tijdens een paar regenachtige dagen, aardbeien houden namelijk van veel vocht. De reden dat aardbeien in augustus geplant worden is omdat ze in het najaar al bloemknoppen aanmaken. Daardoor heb je al een goede oogst in juni van het volgend jaar.
7 tips over aardbeien planten:
- Grondsoort: Aardbeien houden van vochtige grond maar niet van wateroverlast. Heb je vaste aarde zoals klei dan kun je misschien een verhoogd bed maken zodat het water in de winter weg kan lopen. Op zandgrond is dit niet nodig. Dan is het handig om in het voorjaar goed op te letten dat de aardbeienplanten niet verdrogen.
- Vruchtwisseling: aardbeien groeien in een jaar uit tot een vruchtdragende plant. Na 3 jaar is de plant over het hoogtepunt heen en is het tijd voor een nieuw bed aardbeien. Plant niet vaker dan een x per 5 jaar aardbeien op dezelfde grond i.v.m. kans op ziekten.
- Mest: Ik geef elk voorjaar de aardbeien een gift stalmest die ik verspreid tussen de planten. Niet te veel kunstmest geven en geen kalk. Compost is prima. Weinig stikstof en meer kalium in verhouding.
- Onkruid:Je kunt worteldoek op de aarde doen, daarin maak je gaten en zet je de planten in. Hierdoor voorkom je onkruid en blijft de aarde warmer.
- Plantafstand: 70 cm tussen de rijen en 25 cm tusssen elke plant. Aardbeien die te dicht op elkaar staan veroorzaken vruchtrot. Plant de aardbeien ondiep.
- Water geven: Plant de aardbeien in een regenachtige periode en zorg dat ze zeker in de eerste weken geen tekort aan vocht hebben. Als je kiest voor de optie worteldoek dan blijft de grond al vochtiger. Sommige tuinders kiezen voor zwart folie, daarmee bedek je de aarde volledig en houdt deze meer vocht vast. Hou ook september nog in de gaten qua water geven, dan worden de inwendige bloemknoppen gevormd.
- Aardbeirassen kiezen: Het meest gebruikte ras is Elsanta. Dat is overal te krijgen, ik vind het altijd leuk om als hobbytuinder te experimenteren met andere smaken. Ik kweek zelf een ondefinieerbaar ras, gekregen van mijn overburen, heerlijk. Daarnaast kweek ik randen bosaardbeien in de volgende soorten: de originele rode bosaardbei en het ananas aardbeitje. Zo dankbaar, ze geven oogst van juni tot het gaat vriezen, hoeven nooit gemest te worden, ze staan lang het tuinpad naar de voordeur, dus je plukt ze als je er langs loopt. Volgend jaar ga ik eens experimenteren met verschillende smaken. Ik heb een voorkeur voor eenmalig dragende aardbeien, doordragende gewone aardbeien vind ik minder lekker en de tweede oogst wordt altijd opgegeten door slakken en vogels. Tip: neem een ras wat minder gevoelig is voor de aardbeiziekte verticillium. Resistente soorten zijn: Alice, Allstar, Bolero, Delite, Earlyglow, Korona, Salsa, Senga Sengana. De meest gebruikte soorten Elsanta en Lambada zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor de aardbei ziekte. Dat betekent dat kwekers dus ook veel moeten ziekten moeten bestrijden. Terwijl ik het juist zo leuk en belangrijk vind om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken in mijn eigen moestuin.