aardbeien

Aardbeien

Aardbeien uit eigen tuin, wat een feest. WIe vind ze niet lekker? Met of zonder slagroom. In pot op het terras, in de kas of koude grond, het kan allemaal. Iedereen kan ze kweken. Doe je mee?

 

 

 

 

 

 Aardbeien

 

 

 

 

 

 

 

De aardbei wordt al sinds de bronstijd door mensen gebruikt. Men plukte ze in het wild. Vanaf de14 eeuw werden aardbeiplanten in tuinen aangeplant. Ze werden ze vooral gebruikt als sierplant en als medicinale plant. De aardbeitjes waren erg klein en de plant gaf niet veel aardbeien. De aardbei die wij nu oogsten is ongeveer 200 jaar oud. De aardbei is ingevoerd vanuit zowel Noord als Zuid Amerika. Men neemt aan dat de soort die we nu lekker vinden een mix is van de harde appelachtige aardbei die je ook nog wel in Spanje en Portugal vind en de zachte Noord Europese aardbei. Het meest bekende soort is Elsanta. Naast de gekweekte soorten bestaan er ook nog de oer aardbeien, ook wel bosaardbeien genoemd. Ik heb er de voortuin mee afgezoomd, het fungeert als snoeplaantje voor degene die de post ophaalt of brengt.

Bosaardbeien

bos aardbei

 

 

 

 

 

 

 

Bosaardbeien zijn super makkelijk, een keer zaaien en altijd oogsten. Ze bloeien vanaf maart en geven vruchten vanaf half juni, dit gaat door tot ver in oktober. Bosaarbeien groeien ook prima in de schaduw en smaken zeer aromatisch. Bosaarcbeien hebben geen mest of voedselrijke grond nodig. Heb je een schaduwtuin? Zaai of plant dan bosaardbeien. Ik zaaide 2 soorten, de rode bosaardbei en de witte ananasaardbei, die ruikt en smaakt naar ananas.

Eenmaal dragende aardbeien

 

 

 

 

 

 

 

De eenmaal dragenden aardbeien worden het meest verkocht, ze groeien allemaal tegelijk, zijn rijp in juni/juli en geven een keer per jaar vruchten, ik kreeg de planten van de familie Doornebal, daarom "Doornebal"" aardbeien genoemd. Het meest bekende soort zijn Elsanta en Lambada, ze geven grote zoete sappige vruchten.  Ze hebben zon, veel vocht een een vruchtbare (bemestte) aarde nodig. Als de aardbeien er aan komen doe ik stro tussen de planten zodat de aarde vochtig blijft en de aardbeien schoon. Na de oogst komen er uitlopers aan de planten, die vormen weer nieuwe aardbei planten. Om de drie jaar plant ik de uitlopers op een nieuw bed om zo weer nieuwe planten te kweken omdat die meer vruchten geven. In de kas heb ik een paar potten aardbeien staan, dan verlengt het pluk seizoen een maand.

Doordragende aardbeien

aardbeien met stro

 

 

 

 

 

 

Doordragende aardbeien zijn aardbeiplanten die vruchten blijven geven net als de bosaardbei. Het klinkt geweldig, maar ik heb er minder goede ervaringen mee, ik vind de smaak van doordragende aardbeien niet zo lekker. Daarom kweek ik eenmaal dragende aardbeien en  bosaardbeien. 

Aardbei vijanden

slakkenplaag

 

 

 

 

 

 

 

Merels en andere vogels zijn dol op aardbeien. Dus een blauw of groen net er over is geen overbodige luxe. (vogels zien een zwart net niet en raken er in verstrikt). Slakken zijn de grootste vijanden van aardbeien. Elke avond haal ik met de hand slakken weg. Daarnaast graaf ik potten in met bier in. Maar toch wordt elke rijpende aardbei nog belaagd door de volgende slakkensoorten: huisjesslakken, naaktslakken en mini zwarte naaktslakken, deze laaste graven zich in de slak en hollen hem helemaal uit. Stro helpt ook tegen slakken, de aardbei is moeilijker te bereiken. Tip; pluk elke dag, dat helpt om te voorkomen dat slakken je voor zijn. Als de aarde te vochtig is ontstaat er soms ook aarbei rot, of meeldauw. Een soort schimmel, haal de aangetaste aardbeien weg. 

Aardbeien eten

aardbeien met slagroom

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat aardbeien goed samen smaken met rabarber? Ik bak rabarber 20 minuten op 200 graden met een schep vanillesuiker en bakspray. Ik laat de rabarber afkoelen en verdeel deze over 4 glaasjes. Daarop een klein laagje kwark en een lepel lemoncurd. Versieren met aardbeien en je hebt een top toetje.  

 

1 Reactie

  • R. Vondeling

    Wil melden dat eierschalen om de plant(en) ook werkt tegen slakken en is milieu en (dier) vriendelijker dan verdrinken in bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*