Ode aan de vleestomaat coeur de boeuf

Dit jaar ben ik verliefd op de vleestomaat. Omdat het een warme en droge zomer is groeien de tomaten fantastisch. In de kas zaaide ik in mei vleestomaten ook wel coeur de boeuf (ossenhart) genoemd. De tomaat is groot, onwaarschijnlijk lekker en makkelijk te kweken; daarom ode aan de vleestomaat.

Wat is een Coeur de Boeuf tomaat?

Deze bijzondere tomaat heeft zijn naam te danken aan zijn vorm: enorm groot met aflopende zijkanten, als een hart. De tomaat wordt vaak gebruikt vanwege het mooie uiterlijk en zijn fantastische smaak. De tomaat rijpt van binnen uit, ook al is de buitenkant nog groen, van binnen is hij rood en zacht van smaak. Deze tomaat heeft weinig zuren, een zachte structuur en is 4 x zo groot als een gewone tomaat.

Hoe groeit de coeur de boeuf tomaat?

Ode aan de coeur de boeuf tomaat

In mei zaaide ik de coeur de boeuf tomaat met zaad van Vreeken zaden in een bloempotje met tuinaarde en zette deze binnen op de verwarmde vloer voor het raam. Na 2 weken zette ik 2 tomatenplanten in de kas. Eerst maakte ik een kuil in de aarde, goot er een gieter water in. Ik gooide het gat vol met potgrond. Per plantgat pootte ik een klein tomatenplantje met een tomatenstok er naast. Elke dag water geven, na ongeveer 6 weken plukte ik de eerste tomaten. Wekelijks haal ik de nieuwe scheuten uit de oksels van de planten. Daarnaast top ik de plant af bij anderhalve meter hoogte. Ik bind de tomaat op langs de tomatenstok, de tomatentrossen zijn zo zwaar dat de plant anders zou omvallen. Tomaten groeien het best bij een temperatuur van boven de 18 graden. Ze kunnen absoluut niet tegen water op de bladeren. Daarom is het buiten kweken van tomaten in ons land helaas geen optie.

Voedingswaarde coeur de boeuf vleestomaat

voedingswaarde coeur de boeuf tomaat

Tomaten zijn super gezond omdat ze rijk aan vitamine C en bètacaroteen zijn,  samen met andere voedingsstoffen beschermen deze je lichaam tegen weefselschade en veroudering. In het lichaam wordt bètacaroteen ook omgezet in vitamine A wat weer goed is voor het gezichtsvermogen en de weerstand. Tomaten bevatten ook veel voedingsvezels. De kalium helpt je bij het behoud van een gezonde bloeddruk. Er zit zelfs 2 gram eiwit in per 100 gram. Coeur de boeuf bevat de volgende vitamines en mineralen per honderd gram:

  • Calorieën: 16
  • Vitamine C 14%
  • Natrium 3 MG
  • Kalium 251 MG
  • Koolhydraten 2 gram
  • Voedingsvezels 7 gram
  • Eiwit 2 gram

Hoe eet je de vleestomaat coeur de boeuf?

Hoe simpeler hoe beter, deze tomaat is zo verfijnd van smaak en heeft daarom niet veel nodig, bijvoorbeeld dun gesneden plakken met een hand citroenbasilicum en sprits aceto balsamico en een draai zout uit de molen. Eventueel nog wat feta en taggia olijven toevoegen. Eten met een stokbroodje en een fijn glas pinot noir. Het leven is goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*