Kippen in de sneeuw

Brahma kippen in de tuin

Brahmakipppen
Knuffelkippen

Sinds het voorjaar hebben wij 4 brahma kippen. Ze zijn bij ons gekomen als kuikens van 1 week oud en zijn nu volwassen. Het zijn hele tamme lieve kippen waarover ik af af en toe zal schrijven.

Waar komt de brahma kip vandaan?

Van oorsprong komt deze kippensoort uit India, specifiek uit de provincie Brahma. Dit de reden van de naam van deze kip. Vanuit India is het kipje naar andere werelddelen geëxporteerd, zoals Europa en de VS. Bij het doorfokken is veel aandacht geschonken aan het uiterlijk van de kip. Met name de befaamde voetbevedering is mooier geworden.

Hoe ziet een Brahmakip eruit?

Er zijn 2 soorten Brahma kippen, kriel en gewoon. Dat gewoon is echt enorm in vergelijking met bijvoorbeeld een Barnevelder. De hoogte van de hen is zeker 50 centimeter, een haan is nog groter. Door hun grootte zijn ze nogal imposant. Ze lopen heel rustig en statig. Maar als ze rennen zijn ze bijzonder koddig. Er zijn verschillende kleuren. Wij hebben meerzomig zilverpatrijs zoals je kunt zien op de foto. Andere kleuren zijn Buff Columbia, Berken en de meerzomige blauwpatrijs. De kippen hebben op de kop een rood streepje, maar geen kam. De is kop klein in verhouding met het lichaam. De borst is breed, de veren dicht, de poten bevederd, de billen zijn rond en bedekt met dons. De hen weegt rond de vier kilo en de haan rond de 5 kilo. Door hun zwaarte kunnen ze niet goed springen. Vaak klimmen ze bij mij op schoot als ik op de grond zit, heel weloverwogen wordt er dan weer met vleugelgeklapper vanaf gesprongen.

Het karakter van de brahma

Brahma’s staan bekend om hun lieve karakter. Met oneindig geduld wachten ze op elkaar en gaan om de beurt te eten, Als er een beetje viezigheid op zijn snavel heeft, pikt de ander het er voorzichtig af. Als ik ze om de beurt een snackje geeft wachten ze op elkaar, ze geven alleen met een zacht tokje aan dat ze iets willen hebben. Ze houden van gezelligheid met ons, als we buiten borrelen komen ze er zeker bij zitten. Als ik zit te werken en de deur staat open komen ze aan mijn voeten zitten en poetsen daar hun veren. Als ik op de grond ga zitten klimmen ze op schoot. Ze houden niet van onverwachte gebeurtenissen en hebben een goed geheugen voor gezichten. Soms laat ik iets vallen en dan stuiven ze weg. Een onbekende op het erf en weg zijn ze. Maar de postdame die vaak komt gaan ze tegemoet en dan gaan geen stap opzij, Ze zijn dol op snacks als fruit, bloemkool, pinda’s en walnoten uit de boomgaard. Ze houden ook niet van veranderingen in het hok. Een andere voerbak, met veel geduld lok ik ze ernaar toe. Gelukkig zien ze mij als moederkip en doen alles wat ik voor doe.

Waarom kozen we voor de brahma?

We zochten een kip met bevederde poten, deze woelen niet de hele tuin om. Dit is voor ons belangrijk omdat we prachtige borders hebben en een grote moestuin met boomgaard. We wilden kippen los in de tuin, dus niet in een ren. De tuin is 1300 vierkante meter, daar wilden we een toompje kippen in. Daarnaast wilden we tamme kippen die gezellig in de omgang zijn. Dat brahma’s minder eieren leggen vinden we minder belangrijk. Verder hebben we gekeken welke kippen we mooi vinden. Dat werden dus de meerzomige zilverpatrijs brahma. Ze zijn nu bijna een jaar en dus volwassen. We houden jullie op de hoogte van het leven met onze lieve Brahma’s.

Vandaag hebben ze besloten om in hun nachthok te blijven, ze houden echt niet van sneeuw. Af en toe gaan we even langs en geven we ze wat graan of noten. Water en eten staat nu in het nachthok. Als jullie dit zien begrijp je dat denk ik wel.

kippenhok in de sneew
Kipjes blijven vandaag lekker in het nachthok

Hebben jullie ook Brahma’s, of andere kippen in de tuin? Laat een reactie achter, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Jane

2 Reacties

  • Tamara

    Hoi. Wij hebben een paar jaar geleden 2 brahmas (zusjes) voor mijn verjaardag gehad die ook zelf brahmas had. Ze zijn heel mooi, wij hadden de bruine en die poten leken net die van een dino of draak. Ind leggen ze alleen eieren als het niet koud is, ook met verlengde licht deden ze het niet. Na een tijdje begon er 1 te kakelen als een haan en ging steeds harder en vaker, toen ging zusje 2 dat ook doen (ze heette toen Plien en Bianca) en het werdt een herrie. En om de buren te vrede te houden hebben we ze op een gegeven moment aan een zorgboerderij gegeven waarvan we de eigenaren kennen (dus met goed gevoel) ze leven allang niet meer en nu hebben wij legkippen, die ook in de winter leggen. Nergens bang voor zijn (behalve als je ze wilt oppakken, dan rennen ze weg haha)

    • Jane Appel

      HoiTamara,
      Wat een grappig verhaal. Vandaag hebben ze de eerste 2 eieren gelegd, nog wel met sneeuw in de tuin.
      Dus je begrijpt, ik ben super blij.
      Nog veel plezier met je legkippen.
      Jane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*