Zaai en kweekplan stap 4

Als je moestuin beginnen zaai en kweekplan volgt heb je vast al de volgende groenten al gezaaid in de koude bak of in de kas: Radijs Celesta F1 enSla (snij) Gemengde Gastronome.  Bij mij komen ze al op. Ik heb ze vandaag water gegeven. Ik ben benieuwd hoe het bij jullie gaat? Ik neem jullie deze week weer mee voor de volgende stappen.

Zaai en kweekplan stap 4

zaaien in gebruari in de koude bak

Vandaag gaan we verder met de volgende stappen:

Binnen zaaien

bieten bewaren in de winter

Het levert veel tijd op als je bieten voor zaait binnen in een minikas. Bieten hebben een lange kiemtijd, ook de knollen groeien langzaam. Door ze binnen te zaaien, kun je de bieten als plantje straks buiten poten en heb je vanaf juni heerlijke verse bietjes.

Vul de bodem van een minikasje met 3 cm potgrond. Strooi daarop het bieten zaad met rondom 2 cm per zaadje. Maak de aarde vochtig met een plantenspuit en strooi 1 cm potgrond over het zaad. Druk de aarde licht aan en zet het kasje er op. Zet het geheel op een lichte plek (12 uur licht per dag)

Mocht je nog geen minikas hebben, misschien vind je deze dan wel leuk? Er worden blokjes aarde mee gestuurd, die laat je opzwellen in water. In elk blokje aarde doe je een paar zaadjes

Buiten zaaien

Peultjes: Maak een hek van gas van anderhalve meter hoog, of hang gaas op aan een muur. Maak de aarde luchtig door te spitten en te verkruimelen. Duw de peultjeszaden om de 10 cm 2 zaden ongeveer 1 cm in de grond. Druk de aarde aan en klaar. Je hoeft niet te mesten voor peultjes.

Doperwten uit eigen tuin is een wonder, je duwt een erwt in de grond en ze groeien snel. Er gaat niets boven het oogsten, doppen en eten van je eigen zoete verse doperwten. Doperwten vraagt dezelfde behandeling als peultjes. Zet er wel een label dat het doperwten zijn. De planten zien er exact hetzelfde uit als peulen. Alleen de schil van een doperwt is taai en de schil van een peul is knapperig en lekker

Wortelen: Deze prachtige kleurenmix is een feest op je bord. Wortelen is een van de moeilijkste groenten, het heeft bij mij jaren geduurd voor ik ontdekte hoe ik zonder bestrijdingsmiddelen wortelen kon kweken. Veel gebruikte tips zijn wortelen naast uien zaaien omdat de wortelvlieg niet van uiengeur houdt. Maar ook dan krijg ik nog wortelvlieg. De wortelvlieg legt eitjes in de wortel. De larven graven gangetjes in de wortels en de wortels gaan echt heel vies smaken. Wat helpt is vliesdoek na het zaaien op het wortelbed leggen, maar dat vind ik weer niet mooi staan in de moestuin. Mijn ultieme oplossing is wortels zaaien in de bloemenborder. Ik trek een geultje met een bamboe stok op een zanderig zonnig stuk grond tussen de bloemen. Ik strooi het zaad er dunnetjes in en druk het even aan en kijk er niet meer om. Na een paar maanden oogst ik prima gezonde wortels. Hoe jij het ook gaat doen, zorg voor onbemeste luchtige grond. Wortels gaan de diepte in. Als de grond vast is worden het een soort bolletjes ipv wortels. Dit jaar experimenteer met de harlekino wortels in de koude bak. Jullie horen wel wat dat gaat op leveren.

Nog even wachten met de volgende groenten:

Palmboerenkool Nero di Toscana

Pompoen Uchiki Kuri (gourmetpompoen)

Stokspekboon Neckarkonigin (original selection)

Mochten jullie vragen of aanvullingen hebben, dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet Jane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*