Vuurpotten tegen nachtvorst

Het is april en er is nachtvorst op komst. Mijn pruimenbomen staan volop in bloei, net witte wolken, wat nu. Niets doen zoals vorig jaar en geen pruimenoogst? Ik ga het dit jaar net als mijn buren proberen met vuurpotten. Dit zijn potten met paraffine die 10-12 uur branden. Door de warmte komt de temperatuur boven de 1 a 2 graden, genoeg om de bloesem niet te laten bevriezen.

vuurpottenbuitenkaars-paraffine-vuurblik-2-600x600

IMG_1186

 

 

 

 

 

 

 

Vuurpotten tegen nachtvorst

Vuurpotten zijn prachtig om te zien in de donkere nacht, echt heel romantisch. Je kunt ze de hele nacht laten branden, maar dat is niet nodig. Als er nachtvorst voorspeld is dan is de vorst het meest heftig vanaf 5-8 uur in de ochtend. Het is dus prima als je om 5 uur de potten aan steekt. Zorg voor een onbrandbare ondergrond, bv. de bodem van je vuurkorf of een stenen tegel. Steek de pot aan met een lange lucifer zodat je niet het risico loopt om je handen te verbranden. Geniet van het mooie plaatje en maak foto's. Ik gebruk een vuurpot per boom,

Achtergrond informatie over het gebruik van vuurpotten bij nachtvorst

Met de toenemende intersse in de kersenteelt kwam de afgelopen twee jaar meer aandacht voor de inzet van vuurpotten tegen nachtvorst. In Frankrijk worden deze potten, die gevuld zijn met 5 liter paraffine en een brandduur van 10 tot 12 uur hebben, veel gebruikt. Om een nachtvorst van -2 graden Celcius te weren zijn 200 potten per hectare nodig. Bij een nachtvorst van -3 tot -4 graden Celcius zijn 300 potten nodig. Tijdens de nachtvorst van 13 op 14 april is in een aantal kersenpercelen met vuurpotten gewerkt. Bij een Perceel in het Zuid-Hollandse Hekendorp konden ongeveer 200 vuurpotten per hectare de temperatuur flink omhoog brengen, namelijk van -4 naar 1,7 graden Celcius, voldoende om schade te voorkomen. Met de intrede van laagstamkersen en vooral ook extreem vorstgevoelige rassen Kordia, zal nachtvorstwering in kersen steeds meer aandacht vragen. Er zijn dus een aantal mogelijkheden om vorst in steenfruit te weren. Voor een aantal laagstamkersenpercelen zal de ontwikkeling mogelijk naar een overkapte teelt gaan, waarbij naast het nachtvorstrisico ook het gevaar voor barsten te ondervangen is. Voor pruimen en in gebieden waar overkappingen niet toegestaan zijn, kan het onderdoor beregenen of de inzet van vuurpotten een goede methode zijn om nachtvorstschade te voorkomen.

Onderzoek Vuurpotten tegen nachtvorstschade bij kers

Op PCF-Proeftuin Pit- en steenfruit in Sint-Truiden, Belgie, zijn bij kers proeven uitgevoerd met het weren van nachtvorstschade met vuurpotten. Op de open dag van de proeftuin, vrijdag 20 juni, werden de resultaten naar voeren gebracht. Paraffinepotten bleken tijdens de nachtvorst vaan 7 op 8 april van dit jaar voor duidelijk minde vorstschade te zorgen. Op een controleperceel en op een perceel waar paraffinepotten waren geplaatst, werden tijdens de nachtvorst van 7 op 8 april temperatuurmetingen uitgevoerd. Op het perceel met paraffine potten waren tweehonderd potten per hectare uitgezet. De temperatuur werd hier tussen twee potten in op 80 cm hoogte gemeten. Op het controleperceel zakte de temperatuur tot een minimum van -6,1 graden Celcius. Op het perceel met paraffinepotten werd een laagste temperatuur van -2,7 graden Celcius gemeten. Een verschil dus van ruim 3 graden Celcius. Onderzoeker Guy Vandaele moest toegeven dat het temperatuurverschil tussen percelen waar wel en percelen waar geen vuurpotten zijn gezet, meestel minder groot is. Hij gat uit van een gemiddelde temperatuurstijging van 2 graden Celcius door de inzet van vuurpotten. Hoewel de temperatuur op het perceel met de paraffinepotten niet boven de nul bleef, is hier duidelijk minder vorstschade dan in het onbehandelde blok (tabel)

Bron: PCF-Proeftuin Pit- en steenfruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*