vruchtdunning pruim voor

Vruchtdunning voor een goede fruit oogst

Vruchtdunning is het te veel vruchten aan een boom weghalen, zodat de het fruit allemaal gezond rijpt en de boom niet te zwaar belast. Je voorkomt ook dat de boom volgend jaar zo uitgeput is dat hij geen vruchten geeft. Vruchtdunning voor een goede fruitoogst is aan te bevelen bij appel, peer, kwee en pruim. Dun je fruit nu tot eind juni.

peer

 

 

 

 

 

 

 

Waarom vruchtdunning?

Dit jaar staan mijn pruimenbomen over vol met pruimen, ik heb een paar weken gewacht omdat bomen een natuurlijk vermogen hebben om te veel fruit te laten vallen. Dit noemen ze natuurlijke dunning. Dat kan tot half juni optreden, dun dus niet te vroeg. Ook heeft het flink gewaaid en gehageld en zijn er vruchten beschadigd. Maar toch zitten de bomen nog veel te vol. Om te voorkomen dat ik volgend jaar helemaal geen fruit heb heb ik besloten om te gaan dunnen. Dit noemen ze beurtjaren, het ene jaar is de boom helemaal vol en put zich uit, het volgend jaar geeft de boom geen fruit, het jaar daarop weer veel enz..

Hoe dun je fruit?

Hoe moet je fruit dunnen? Ik heb een oom die fruitteler is geweest, hij is bij mij op bezoek geweest en heeft me laten zien hoe het moet. Het is heel eenvoudig als je het weet. Er groeien in mijn geval pruimen op een kluitje aan een uitgangspunt. Per uitgangspunt mag maar een vrucht zitten. De kleinste haal je weg. Het steeltje laten zitten, anders maak je een wondje waardoor infecties kunnen ontstaan aan de boom. Doe het met een schaartje of knijp tussen duim en wijsvinger de vrucht er af. Ruim het gevallen fruit op om schimmelvorming te voorkomen.

vruchtdunning pruim voorvruchtdunning pruim na

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer redenen om vruchtdunning toe te passen zijn

Een jonge boom in het begin niet te veel vruchten laten dragen om de boom de kans te geven om zich volwaardig te ontwikkelen.

Door vruchtdunning krijg je groter fruit van een mooie kwaliteit

Haal ook beschadigd fruit door hagel en vogels weg.

De takken van de boom breken minder snel als ze niet zo zwaar beladen zijn. (mijn appelboom james grieve)

Als er meer ruimte tussen het fruit zit en het fruit de grond niet raakt is er minder kans op vruchtschimmels

Waardoor ontstaat natuurlijke rui?

 

>Het kan te koud zijn tijdens de bloei waardoor een aantal bloemen niet bestoven zijn. Het kan zijn dat je fruitbomen niet de juiste bestuivende bomen in de buurt hebben. Elke appel, peer en pruim hebben de juiste bestuiver nodig die tegelijk bloeit. Bij mij is dat de James Grieve appel en de Cox, de Mirabel pruim en de Reine Claude pruim, de Laps peer en en Conference peer. Vraag aan de medewerker van het tuincentrum welke bestuiver jouw boom nodig heeft. Verkeerd snoeien kan de oorzaak zijn van vrucht verlies. Bij sterke bemesting ontstaat een sterke groei en is de natuurlijke rui groter. Ook regen en gebrek aan voeding kan vrucht afval stimuleren.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*