aardappelziekte knol

Voorkom aardappelziekte

Aardappelziekte ( Phytophthora) is een hindernis waar elke tuinder vroeg of laat mee te maken krijgt. Als je het eenmaal hebt is het alleen te bestrijden met middelen die ik niet wil gebruiken. Een tip is, poot vroege aardappelen omdat er vroeg in het seizoen is er minder kans op op aardappelziekte. Voorkom aardappelziekte door deze tips:

aardappelziekte blad

 

 

 

 

 

 

 

Volg de tips en voorkom de aardappelziekte

Poot je aardappelen vroeg (in maart). Vroege aardappelen zijn minder gevoelig voor de aardappelziekte.

Rooi de aardappelen met droog weer

Gooi aardappelen die doorgestoken zijn of beschadigd onverbiddelijk weg in een gesloten afvalbak.

Gooi of smijt niet met de aardappelen om ze mooi heel te houden.

Laat ze op een een koele donkere plaats na drogen.

Kijk bij poot aardappelen goed of de aardappelen gaaf zijn en geen plekjes hebben, zodat je per ongeluk geen zieke aardappelen poot.

Haal echt alle aardappelen van het land, zodat de ziekte zich niet stiekem kan verspreiden. ( bij mij kwamen dit jaar overal aardappelen op na de zachte winter.)

Zorg dat je aardappel perceel in de winter kan bevriezen, zodat achter gebleven aardappelen bevriezen.

Als je aardappelen op slaat, doe dan 4 lagen op elkaar zodat je steeds kunt controleren of er geen rotte tussen zitten. Spuiten doe ik niet. (Telers zijn verplicht te spuiten vanuit de overheid)

Verwijder je loof en laat het niet onafgedekt liggen, Doe het meteen in de afvalbak en gebruik het niet in de composthoop ivm besmettingsgevaar. (Afval hopen zijn het eerste besmettingsgevaar)

Als je eenmaal de aardappelziekte hebt gehad blijven in klei de Oösporen dikwandige sporen (overlevingsstructuren) van Pytrofta infestans. 3 jaar leven. Op zandgrond 4 jaar. Door opspattend regenwater kunnen ze nieuwe aardappel planten infecteren. Kweek aardappelen daarom om de 4 jaar op dezelfde plek.

aardappelziekte knol

 

 

 

 

 

Teel je aardappelen niet onder plastic omdat het vaak vochtig is en dit voor de ontwikkeling van Phytoptora optimaal is.

De volgende planten kunnen dienen als waardplant (planten waar de schimmel ook van houdt) Raketblad (Solanum sisymbriifolium) Bitterzoet (Solanum dulcamara) en zwarte nachtschade (Solanum nigrum). Mocht je die planten in je tuin hebt wied ze dan.

Plant de aardappelen met voldoende tussenruimte zodat de planten kunnen drogen na regen. 

Als je aardappelen teelt op een volkstuinencomplex overleg dan met elkaar voor de beste strategie tegen aardappelziekte. Help elkaar met tips en maak afspraken. De bestrijdingsplan is ook voor volkstuinen van kracht, maar de controle wordt niet nageleefd.

Ik ga hier niet in op de officiele bestrijdingsmiddelen. Maar dan kun je genoeg informatie over vinden op internet.

Biologische middelen kan ik niet echt vinden, dus als je niet wilt spuiten, richt je dan op preventie met de tips.

Mocht je toch de aardappelziekte krijgen, verwijder alle planten en aardappelen en gooi ze weg in de afvalbak. Laat geen resten slingeren, volgend jaar beter.

Kies een ras wat niet zo gevoelig is voor aardappelziekte.

Teel maar een jaar met zelf bewaarde aardappelen.

Ik kweek nu 5 jaar aardappelen en heb nog nooit aardappelziekte gehad, dus hoop ik dit jaar ook weer ongeschonden door te komen. Ik hoop dat dit ook voor jou geldt. Veel succes met de aardappelteelt.


 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*