veldsla

Veldsla

Veldsla zaai je om de herfst en winter te kunnen oogsten. Zaaien doe je eind juli tot begin augustus. Veldsla is een inheemse oergroente en vroeger in korenvelden te vinden. De verfijnde smaak is nergens mee te vergelijken en de prachtige diep groene blaadjes maakt veldsla tot een zeer gewilde sla.

Soorten veldsla

Je hebt  de breedbladige en het rondbladige type (roosjes) veldsla. Beide zijn goed te gebruiken, maar het rondbladige type die als een roosje groeit is het meest winterhard en beter geschikt voor de openluchtteelt. De breedbladige soort is zeer goed te kweken in het voorjaar en zomer. 

veldsla

veldsla

 

 

 

 

 

 

 

Veldsla kweken

Veldsla groeit op elk soort grond, In de winter houdt deze soort sla niet van kletsnatte aarde. Zaaitijd is eind juli, begin augustus. Als je in het voorjaar wilt oogsten, zaai dan in september. Veldsla zaai je buiten in 0,5 cm diepe richels los gemaakte aarde. Zaai om de halve cm een zaadje. Bedek de zaadjes met 0,5 cm aarde en druk de aarde aan met je handen of een schep. Zorg dat de aarde vochtig is tijdens de kiemtijd. De kiemduur is 10 dagen. Veldsla hoeft niet op een zeer zonnige plaats te staan. Je kunt veldsla ook als bodembedekker gebruiken na de teelt van uien of andere vroeg geoogste groente. Als je plantjes koopt, zet ze dan in een rij met 14 cm er tussen.

Oogst 

De oogst kan plaatsvinden na circa 2 maanden vanaf de eerste zaaibeurt. Je knipt de blaadjes af zodat het plantje weer nieuwe blaadjes kan maken. Op die manier kun je de hele winter oogsten. Als het vriest stopt de sla met groeien, maar na de vorst start hij weer gewoon. Je kunt er dan eventueel een plastic tunnel of vliesdoek over heen doen.  Er zit heel veel  vitamine A en C in veldsla. 

Ziekten en plagen

Slakken houden van veldsla en als het regenwater niet weg kan lopen kan rot van de onderste bladeren ontstaan.Door de veldsla te beschutten tegen de regen, of bij de teelt onder glas, goed te luchten en de plant te laten opdrogen kan u rot door de grijze schimmel (Botrytis) voorkomen.

Achtergrond 

Veldsla behoort niet tot hetzelfde plantengeslacht als sla. Het is ook geen familie van sla, zoals andijvie dat wel is bijvoorbeeld. Veldsla (Valerianella locusta) behoort als enige veel geteelde groente tot de Valeriaanfamilie (Valerianaceae). Nog een verschil met “echte” sla is dat het een tweejarige  plant is. Veldsla vormt een bloemstengel in het voorjaar. De bloei wordt geïnduceerd door een koude periode gevolgd door lange dag. Daarom is in het voorjaar veldsla veel gevoeliger voor opschieten dan in het najaar. Veldsla die in het voorjaar geoogst wordt heeft immers een koude periode achter de rug en komt terecht in een periode met lange dagen, ideaal voor de bloemvorming. Daarom is veldsla dan ook van oudsher een typische najaarsgroente.

Wil je online Veldslazaad kopen? klik hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*