bio friet

Van bio aardappel naar bio friet

Het is nog even vakantietijd, ik blijf denken aan lekkere dingen, daardoor kwam ik gisteren terecht bij de biosnackbar De Frietwinkel in de Vinkenburgstraat in Utrecht. Biologische aardappels worden ter plekke verwerkt tot friet, gebakken in bio olie, ook de mayo en de drankjes zijn Bio. Voor zo'n bedrijf zou ik nou wel aardappelen willen kweken. Roderick Heijning is 2,5 jaar geleden gestart met de frietfiets, friet uit de bakfiets voor festivals en bruiloften, ook een groot succes.

aardappeloogst

 

 

 

 

 

 

 

Van bio aardappel naar bio friet

Iedereen wil wel eens iets lekkers en friet is een van die geheime verlangens toch? Zelf hou ik zo gemiddeld een x per maand van een lekkere zak friet. Met mayonaise, want anders is het niet echt! Waar eet ik die friet dan het liefst? Eigenlijk zou ik het zelf willen maken, maar vaak heb ik daar geen zin en tijd voor. Het liefst wil ik dan biofriet kopen, in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag waren al bio snackbars. Nu is er in Utrecht bij mij om de hoek ook een. De sfeer is heel gezellig en gastvrij. Het zit pal in het centrum in de Vinkenburgstraat tussen de  Oude Gracht en het Neude. Wat ik ook heel leuk vind is dat je de frietfiets kunt huren voor je feestje of bruiloft. Dan haal je de friet gewoon bij je thuis. Lees meer

bio frietaardappelfrietfiets

 

 

 

 

 

 

 

Zelf bio friet maken

Wat is er lekkerder dan friet maken van je eigen biologische aardappelen? Zeker als je geen bio friettent in de buurt hebt. Volg mijn favoriete recept en geniet: Neem voor 4 personen een kilo aardappelen en boen ze schoon. Schil ze niet en snijd er frieten van. Doe de frieten in een kom met een flinke scheut bio olijfolie en schud net zo lang om tot iedere friet een olielaagje heeft. Schud ze uit op de bakplaat en zorg dat de frieten niet op elkaar liggen. Bak ze tussen de 20 en 30 minuten op 200 graden. Kijk dan of ze goed zijn door er een te proeven. Als ze goed zijn zien ze er glanzend en bruin uit. De schil geeft extra smaak. Bestrooi met zout naar behoefte en serveer met mayonaise.

Zelf biologische mayonaise maken

Mayonaise maken is zo eenvoudig en heeft zoveel voordelen boven gekochte mayonaise. Met name onnodige chemische toevoegingen is mij een doorn in het oog. Koop biologische olie met een zachte smaak, denk aan Arachideolie of Zonnebloemolie. Met olijfolie wordt je mayonaise bitter. Daarnaast heb je een ei, zout en mosterd en citroen of azijn nodig. Mayonaise slaagt altijd al als je ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Doe het ei, een koffielepel mosterd, snuf zout en sap van een halve citroen in de keukenmachine of mengkom van de mixer. Draai of mix even. Giet er dan met kleine scheutjes de olie bij en blijf mixen. Op een gegeven moment wordt de massa dik, glanzend en zalvend. Ga door met olie gieten tot de mayonaise stijf is. Bewaar in een schone afgesloten pot in de koelkast. Deze mayo is maanden bewaarbaar. Ik verwerk vaak een lepeltje door de magere kwark voor knoflooksaus. De variaties zijn eindeloos.

1 Reactie

  • Siem van Bruggen

    Hartelijk dank voor je enthousiaste blog over onze biologische friet in het centrum van Utrecht: Frietwinkel en natuurlijk de Frietfiets. Ik link ze nog even voor de mensen die meer willen weten. Aan mijn ogen op de foto kan ik wel zien dat de opening nog maar net achter de rug is geweest. Tot snel?!

    Siem van dapp bio food

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*