tomaten en sex

Tomaten en sex

Ik  las een artikel waar mensen zich zorgen maken over dat hun tomaten plant te weinig tomaten zou produceren. Daar had ik me nooit mee bezig gehouden. Ik koop elk jaar tomatenplanten, verzorg ze goed en oogst tomaten. Maar nu werd mijn aandacht getrokken, tomaten en sex? Is dat iets? Na een tijdje googelen kwam ik verschillende verhalen tegen die ik graag met jullie wil delen.

tomaten en sex

 

 

 

 

 

 

 

Tomaten en bevruchting

Tomaten zijn zelfbestuivend. Het komt er op neer, dat als de stamper rijp is om zetmeel af te geven de bloemblaadjes zich openen en er langs wrijven waardoor de plant bestoven wordt. Buiten in de wind beweegt de plant licht, dat helpt bij dit proces. In kassen waar geen wind is zijn tomaten kwekers actief om dit proces te beïnvloeden. Zij houden bijvoorbeeld hommels, die gaan op de bloemen zitten, daar door beweegt de plant en vind bestuiving plaats. De hommels leven van suikerwater omdat tomaten bloemen geen nectar hebben. Andere oplossingen zijn het slaan tegen de touwen waar tegen de plant groeit. Door de trilling laat het stuifmeel los en wordt de plant bevrucht. Het meest bizarre wat ik las is dat een elektrische tandenborstel tegen de steel wordt gehouden. Schijnt precies de goede trilling te zijn voor bevruchting. Nou je moet het maar weten. 

Veel succes met tomaten kweken

Jane

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*