quinoaplant

Tips quinoa oogsten

Quinoa (spreek uit kien-wa) heb ik dit jaar voor het eerst gekweekt. Vorig jaar begonnen met reuze spinazie (ook een melde soort) en nu Quinoa. Op dit moment is Quinoa peperduur in de winkel vanwege de grote vraag. Het is een zeer eiwit rijk (essentiele animozuren) gewas, wat fijn is als je vega bent. Door de FAO (de voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) is het in 2013 uit geroepen tot het ‘jaar van Quinoa’ om alle aandacht op dit gewas te vestigen vanwege zijn potentieel in de strijd tegen de honger in de wereld. Redenen genoeg om Quinoa zelf te kweken. Deze  is nu rijp en het oogsten schijnt niet zo heel eenvoudig te zijn, dus alle ervaringen zijn welkom. Of volg hier de tips Quinoa oogsten.

quinoa

 

 

 

 

 

 

Tips quinoa oogsten

De plant begint met groene bladeren en bloemen, ze lijkt precies op het onkruid Melde. ALs de zaden rijper worden wordt de plant kleurrijk zoals boven. Je kunt ze oogsten als ze verkleuren naar een bleke tint, dan zijn ze rijp. Bij mij zo ongeveer eind augustus. Bij een vochtig najaar kun je de stengels iets vroeger oogsten en binnen laten nadrogen en afrijpen. Je kunt met de hand de zaden van de stengels verwijderen, even zeven en schonen in de wind, en je oogst is klaar. De zaden hebben een natuurlijke bescherming van saponine (zeep). Dus moet je ze voor gebruik even grondig wassen, tussen je handen schrobben en tweemaal spoelen.

quinoa bijna rijp

 

 

 

 

 

 

 

Quinoa koken

Kook Quinoa in 1,5 maal het volume aan water gedurende 12 minuten op een zacht vuur en laat nog 5 minuten zwellen in de afgesloten pan. Quinoa smaakt zacht, net als rijst, met een specifiek nootachtig aroma. Ideaal als basisgraan. De hele plant kun je eten. De jonge planten en groene bladeren zijn heerlijk om te wokken, ze smaken naar spinazie. De jonge bloemknoppen kunnen in een beslag gedoopt en gefrituurd.

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*