lollo bionda

Sla zaaien

Sla is de makkelijkste groente die er is. Hier zijn een paar tips om straks heerlijke sla te oogsten:

Klik hier om je op mijn Youtube kanaal te abonneren. 

Sla zaaien

sla zaiien

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag gaan we zaaien in de koude bak, kas of buiten in de koude grond. Rond de 10 graden kiemt de sla perfect. Maak de aarde luchtig door te spitten. Vind je dat te veel werk, schep de aarde dan om met de handschep en zorg dat de aarde fijn en makkelijk te bewerken is. Bij zandgrond en zavel is dit makkelijk, bij klei zul je meer werk hebben om de kluiten klein te maken. Zorg dat de aarde fijn en egaal is, ik doe dit meestal met een plankje, die schuif ik over de aarde zodat er een plat vlak ontstaat. Buiten maak ik met het zelfde plankje een geultje door de zijkant van het plankje 1 cm in de aarde te drukken. Ik zaai in regels met 25 cm afstand tussen de regels. In de kas start ik altijd in een bloempot, zie foto. Ik vul de pot met aarde, strooi het zaad er dun op en bestrooi heel licht met een millimeter aarde. Water geven en klaar. Als de plantjes 3 blaadjes hebben poot ik ze uit, onder de 10 graden in de kas, boven de 10 graden in de koude grond.

Sla

sla

 

 

 

 

 

 

 

We beginnen met babyleaf sla. Dit is een fantastische sla met verschillende soorten sla, je kunt de blaadjes afsnijden en eten zodra ze 3 cm hoog zijn. Ze groeien van zelf weer aan. Een aantal sla plantjes kun je uit het bed halen en uit poten met 20 cm tussen ruimte. Dan krijg je kroppen sla. Ik heb vorige zomer zoveel plezier gehad van deze sla dat ik het jullie echt gun om dit  te zaaien.

Sla soorten

sla soorten

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn oneindig veel sla soorten, te veel om op te noemen. Een aantal bekendere soorten ga ik noemen:

  • Botersla, de bekende groene krop met boterzachte blaadjes, lekker met spekjes, lenteui, aardappel en ei. De botersla is er ook in het rood.
  • Lollo bionda, een knapperige gebobbelde sla soort. Is er ook in het rood, hij heet dan lollo rossa.
  • Bataviasla, een zachte sla met licht gekrulde bladeren.
  • Eikenblad sla, een sterke sla soort met blaadjes die er uit zien als een eikenblad. Is er zowel in het groen als het rood.
  • Veldsla, die zaai je in augustus voor een winteroogst. De blaadjes bevatten anti-vries waardoor je de hele winter kunt oogsten. Ze hebben donkergroene blaadjes die heerlijk verfijnd smaken.
  • Radicchio, een bittere rode sla, een paar blaadjes smaken heerlijk pittig in een salade met botersla.
  • Bindsla of romeinse sla: een stevige slasoort met harde nerven en knapperige bladeren. Deze sla is erg lekker met blauwe kaas en peer.
  • Rucola, dit is eigenlijk geen sla maar een wilde plant. De smaak is scherp kruidig, een beetje zoals mosterd. Het is een vaste plant, eenmaal zaaien in een hoekje van de tuin en je hebt altijd rucola. Als er gele of witte bloemen aan komen, laten groeien, ze zaaien zich uit en geven je nog meer rucola.
  • Snijsla, deze gemengde sla kun je snijden als het 3 cm hoog is. De sla groeit weer opnieuw aan en je kunt weer oogsten.

Voedingswaarde van sla

veldsla

 

 

 

 

 

 

 

Van sla blijf je slank:
In 100 gram sla zitten maar 7 kcal

Wat zit er nog meer in sla?
Vitamine A : 70 µg
Vitamine C : 10 mg
Kalium : 292 mg
Calcium : 39 mg
Fosfor : 40 mg
Vezels : 0,8 g

Zaai geen sla als het buiten boven de 20 graden is. De sla komt wel op, maar gaat door schieten. Te warm. 🙂

Veel plezier met sla zaaien.

PS: ik zaai vaak het mengsel mesclun, erg lekkere en pittige sla.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*